Yaşam Altın Portakal olaylı başladı

Altın Portakal olaylı başladı

Paylaş
Altın Portakal olaylı başladı

Emir Kusturica'nın jüride olmasını protesto etmek isteyen MHP'li belediye meclis üyesi salonun karışmasına sebep oldu

Altın Portakal Film Festivali’nin açılışında, Emir Kusturica’nın jüride olmasını protesto etmek isteyen MHP’li belediye meclis üyesi salonun karışmasına sebep oldu. Yuhalanan protestocu güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı.

47. Antalya Altın Portakal Film Festivali olaylı başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın açılış konuşması yapmak üzere sahneye geldiğinde Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi Mustafa Reşat Oktay, Emir Kustirica’nın festivalin jüri üyesi olmasını protesto etmek istedi. CHP’li meclis üyelerinin kolundan tutarak yerine oturtmaya çalıştığı Oktay, protestoya devam edince müdahale sertleşti.

Bu sırada davetlilerden ‘Yuh’ sesleri yükseldi. Davetlilerin tepki gösterdiği Oktay, güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkartıldı. Doğa Rutkay ve Hakan Yılmaz’ın sunduğu gecede salondan yaka paça çıkarılan Oktay, “Bosnalı Müslüman kardeşlerimizin uğradığı soykırımı alaya alan saygısızlık eden birinin burada Türk vatandaşlarının huzuruna sanatçı olarak getirilmesini kınıyorum. O kişi önce söylediği sözlerin tavırların hesabını versin” dedi.

Akaydın olaylar yaşanırken “Kültür ve sanata gölge düşürülmesini kınıyorum en başta da kültürün başındakini kınıyorum” diye konuştu.

Günay: Kusturica incitici tavırlar geliştirdi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kusturica’nın jüri üyesi olması sebebiyle festivale katılmayacağını belirterek “Kusturica, iyi bir sinemacı. Balkan savaşı sırasında, sadece kendi halkına karşı değil, savaş karşıtı olan herkese karşı incitici tavırlar geliştirdi. Antalya’ya gideceğim ama festivale katılmayacağım” dedi. Bakanın sözlerinin iletilmesi üzerine Kusturica, “Hangi okuldan geliyor, lise mi? Kendisi solcuydu, artık değil mi? Ben bakan olsaydım tekrar ve tekrar kontrol ederdim bu bilgiyi” diye konuştu.

Akaydın: Provoke edildik



Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, Kültür Bakanı’nı ayıpladığını söyleyerek, “Kışkırtma var. AKP’li bir belediye başkanı Bursa’da Emir Kusturicayı törenle ağırlarken niye bu odaklar sesini çıkarmadılar. Burada CHP’li bir belediye başkanı çağırdığı için olay provoke edildi” dedi.

Sözlerim saptırıldı

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde jüri üyesi olması, Srebrenitsa katliamıyla ilgili söylediği iddia edilen “Tecavüz olaylarını abartıyorsunuz” sözleri nedeniyle tartışma yaratan dünyaca ünlü Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica, NTV’nin yayınında soruları yanıtladı. Kusturica tartışmalara şaşırdığını belirterek şunları söyledi:

”Bu suçlamalar hiçbir gerçekle uymuyor. Bu birilerinin propagandası. Benim ailem melez. Balkanlar’ın tam anlamıyla temsilcisiyim. Damarlarımda Müslüman kanı, Hıristıyan kanı dolaşıyor. Savaş başladıktan sonra Fransız basınından ‘tecavüzler hakkında ne düşünüyorsunuz?’ diye sordular. Herşeyin abartıldığını söyledim. Kızılhaç savaşta bütün taraflardan öldürülmüş insan sayısının 110 bin olduğunu söylüyor, ama savaş başladıktan sonra 250 bin insanın öldürüldüğünden bahsediyorlar. Ben de bununla ilgili ‘Biraz daha rasyonel davranmamız gerekiyor ve her konuda biraz abartılıyor’ dedim. Ama asla kadınlardan bahsetmiyordum. Filmlerimde benim insaniyetimi, duygularımı, insanlara nasıl baktığımı görürsünüz. Beni suçladıkları şeylerin hiçbirini göremezsiniz.”

(Hürriyet)

2

Haberin Devamı