Ekonomi Altın rekora doymuyor, dolar tepetaklak

Altın rekora doymuyor, dolar tepetaklak

Paylaş
Altın rekora doymuyor, dolar tepetaklak

Dışarıda altın yeni rekor kırarken, içeride çeyrek altının fiyatı 104 liraya çıktı, euro/TL de 1.98'i aştı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) deflasyon tehlikesine vurgu yapması doları aşağı çekerken, euro değer kazandı. Güvenli liman olarak görülen altının onsu 1,290 doları geçerek yeni rekorunu kırdı. İçerde çeyrek altının fiyatı 104 liraya çıkarken, euro/TL de 1.98'i aştı.

Haberin Devamı

Fed'in yüzde 0 ile 0.25 aralığındaki gösterge faizini değiştirmediği toplantı sonrasında yapılan açıklamada, ABD ekonomisini desteklemek için tahvil alımına başlayacağına yönelik işaretler vermesi ilk etapta ABD borsalarını yükseltirken, Hazine tahvillerine olan talebi de yükseltti.

Ancak, ABD borsalarındaki kazançlar daha sonra gelen satışlarla geri büyük oranda geri verildi.

Açıklamada, bankanın para politikası kurulu Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekonomiyi ve finansal gelişmeleri izlemeye devam edeceği belirtildi. Açıklamada, deflasyon tehlikesine vurgu yapılarak gerekli olması durumunda ekonomiyi destekleme ve enflasyonda geri dönüşü sağlamak için ek önlemler almaya hazır olunduğu da kaydedildi.

Haberin Devamı

ALTIN YENİ REKORUNU KIRDI

Fed'in açıklamasıyla ekonomiye yönelik artan kaygılar güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırdı. Değerli madenin onsu 1,290 doları aştı ve yeni rekorunu kırdı. İçerde de Cumhuriyet altının satış fiyatı 418 liraya çıkarken, çeyrek altın da 104 liraya tırmandı.

Credit Agricole'un Hong Kong'taki kıdemli ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, "FOMC, tahvil alımını düşünmesinin arkasında büyümeden çok deflasyon endişeleri yatıyor. Bu nedenle, ABD'ye yapılacak ihracatta düşüş olacağına yönelik zayıflayan beklentilerden ziyade Asya'daki riskli varlıkların, sağlanan bu ek likiditeden faydalanmasına bakılmalı" dedi.

EURO/DOLAR ALTI HAFTANIN ZİRVESİNDE

Dolardaki gerileme, euro/dolar paritesini de 1.33'ün üzerine çıkararak son altı haftanın zirvesine taşıdı. Dışardaki gelişmelere bağlı olarak euro/TL paritesi 1.98'i aşarken, dolar/TL de 1.49'un altına geldi.

Royal Bank of Scotland'ın Sidney'deki stratejistlerinden Greg Gibbs, "ABD'den gelen veriler iyi seyir göstermeden yatırımcılar dolar satmaktan vazgeçmeyecektir" dedi.

Dolardaki gerileme geçtiğimiz dönemde aşırı güçlenen ve bu nedenle merkez bankasının doğrudan müdahalesiyle karşı karşıya kalan Japon yeninde de değer kazancını beraberinde getirdi.

Dolar/yen paritesi yeniden kritik olarak görülen 85.00 seviyesinin altına geldi. Döviz işlemcileri bu seviyenin altında, Japon Merkez Bankası'nın yeni tekrar destekleyeceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Japonya Başbakanı Naoto Kan'da geçtiğimiz günlerde yende önemli oranda değer değişikliği görüldüğü takdirde, müdahalenin kaçınılmaz olacağını belirtmişti.

(Reuters - Hürriyet)