Bilal Emin Turan Altına hücum
HABERİ PAYLAŞ

Altına hücum

Haberin Devamı

İç piyasada ve komşu ülkelerde artan talep nedeniyle Türkiye'nin altın ithalatı rekor kırdı. İlk 6 ayda geçen yıla göre 8 kat artan ithalat 237 tonu geçti. Darphane durmanda çalışıyor, kuyumcular ise Irak ve Dubai'ye takı yetiştiremiyor

Güvenli liman altına talep ithalat rekorunu da beraberinde getirdi. Bunda dolardaki önlenemez yükselişe karşı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın altın çağrısıyla başlayan altın talebi de etkili oldu.

Erdoğan 2 Aralık'ta "Dövizi olan altın alsın" dediğinde banka hesaplarında 16.7 milyar liralık altın vardı. Haziran sonu itibarıyla bu 22.6 milyar liraya çıktı.

7 ayda 237 tonu geçti

Yastık altı altında arttı. Mevcut stoklar talebi karşılamıyor. Bu yüzden ithalat patladı. Temmuz'da 62.8 tonla rekor kıran Türkiye'nin altın ithalatı Ocak'ta 10 tondu. İlk 7 aylık ithalat ise 237.6 tona çıktı. Değeri 9.6 milyar dolar. 2016'nın ilk 7 ayında 30 ton altın ithal edilmişti. Yani 8 katlık artış var. Altın daha çok İsviçre, İngiltere ve Dubai'den alınıyor.


Komşulardan yoğun talep

Erdoğan'ın çağrısı, düğünler ve nispeten ucuz gram altın talebi ithalatta etkili. Ayrıca Türkiye altın işlemeciliğinde parmakla gösteriliyor. Bu yüzden özellikle Irak, Dubai, Suriye ve İran gibi ülkelerden Türk takılarına ilgi yoğun. Yani bilezik, küpe, kolye ihracı fazla. İlk 6 ayda 6.1 milyar dolarlık altın ihraç edildi. İhraç talebi de ithal altınla karşılanıyor.


Takı olarak gidiyor ham olarak dönüyor

Altın Piyasası Uzmanı ve Goldpara.com'un sahibi Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın ithalatındaki artışla ilgili şöyle dedi: "Dolardan altına doğru bir kayış var. Jeopolitik riskler de altın talebinde etkili. Ayrıca Dubai'ye işlenmiş (takı) olarak gönderilen altının karşılığında dolar, euro almak yerine işlenmemiş altın getirildiği de kuyumcular arasında konuşuluyor."


Darphane yetişemiyor

Artan talep Darphane rakamlarına da yansımış durumda. Son verilere göre; ilk 7 ayda (Ocak-Temmuz) 10 milyon adedin üzerinde çeyrek, yarım, gram tipi altın basılmış. En çok basım 2.5 milyonla Temmuz'da gerçekleşmiş. İlk 7 ayda basılan altın 34 ton. 2016'nın tamamında 24.8 tonluk 7.1 milyon adet altın basılmıştı. Darphane yoğunluğu da iç talepteki artışı onaylıyor.


Fiziki talep etkisi


AHL Forex Araştırma Direktörü Tonguç Erbaş ise ithal artış hakkında şunları söyledi: "Altın ithalatı Aralık 2016 itibarıyla artışa geçti. Bunda fiziki talep etkili. Altın fiyatlarının ucuzlaması da talebi etkiledi. Özellikle Ortadoğu'dan işlenmiş altına yoğun ilgi var. Geçen yıl 206 ton altın ihracıyla 8.2 milyar dolar gelir elde edilmişti."



Kız istemede altın kemer dönemi

İstanbul Kuyumcukent'te Iraklı kuyumcuların atölyeler kurdukları ve burada kendi ülkeleri için üretim yaptıkları belirtiliyor. Iraklılar, bilezik, kolye ve küpe tarzı takı altın alıyor. Ancak son günlerde kız istemde prestij göstergesi olan ve başlık parası olarak kabul edilen 1 kiloluk altın kemerlere rağbet artışmış durumda.


Faiz getirisi yükseldi

Yüzde 15'lere varan TL vadeli mevduat faizleri altın hesaplarda da kendini gösterdi. 100 gram ve üzeri bakiye ile vadeli altın hesabı açtıranlara yıllık yüzde 2.75 faiz veriliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder