Ekonomi Altından tarihî rekor

Altından tarihî rekor

Paylaş
Altından tarihî rekor

Cumhuriyet altının satış fiyatı 494 lira, çeyrek altının satış fiyatı ise 123 liraya çıktı

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki tansiyonun dün ABD'nin savaş gemilerini Akdeniz'e gönderdiği haberiyle yükselmesi, güvenli yatırım aracı altına 1,434 dolarla yeni rekorunu getirdi. Petrolün varil fiyatı yeniden 100 doların üzerine çıkarken, hisse senedi piyasalarına satışlar geldi.

Haberin Devamı

Libya'da dinmeyen isyan hareketlerine uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler, ABD'nin dün aralarında savaş gemilerinin de olduğu filoyu bölgeye göndereceği haberiyle zirveye tırmandı.

Bu gelişmeyle yatırımcıların güvenli liman olarak görülen emtia ürünlerine talebi artarken, altın 1,434 doların üzerine çıkarak tarihi rekorunu tazeledi. Altın, Ocak'ta gördüğü 1,308 dolarlık dip seviyesine kıyasla yaklaşık yüzde 10 değer kazanmış oldu. Altının onsu bugün ise 1,430 doların hemen altında işlem görüyor.

CUMHURİYET 494, ÇEYREK 123 TL

İçerde de bu artışa paralel olarak Cumhuriyet altının satış fiyatı 494 lira, çeyrek altının satış fiyatı ise 123 liraya çıktı.

Altınla birlikte gümüşün onsu da Ocak ayındaki en düşük seviyelerine kıyasla yaklaşık yüzde 30 yükselerek 34.50 doları geçti ve son 30 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Haberin Devamı

PETROL YENİDEN 100 DOLARIN ÜSTÜNDE

Aynı şekilde ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da yeniden 100 doların üzerine çıktı. Brent tipi petrolün fiyatı ise 115 doların üzerinde bulunuyor.

Piyasadaki hareketleri değerlendiren HSBC'den değerli metaller stratejisti James Steel, "Alışlar hem kurumsal hem de bireysel yatırımcı tarafında hız kazandı. Jeopolitik olarak tansiyon henüz düşmüş değil. Libya'daki mücadeleyi kimin kazandığının açıklık kazanmaması piyasalar açısından en kötü durumu oluşturuyor" dedi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin dünkü açıklamalarında yükselen petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyon baskısının ekonomik toparlanmaya darbe vurabileceği uyarısı borsalarda da satışa neden oldu.

BORSALAR SATIŞ YEDİ

ABD borsaları yüzde 1.5'i aşan kayıplar yaşarken, bugün Asya'da Japonya ve Hong Kong borsalarında yüzde yüzde 1'i aşan kayıplar yaşandı. Avrupa'da da borsalar güne yüzde 1'in üstünde değer kaybıyla başlarken, İMKB de yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle açıldı.

Bernanke Kongre'deki açıklamalarında, "Hem petrol hem de diğer emtia ürünlerinin fiyatlarında görülen istikrarlı artış hem ekonomik büyüme hem de genel olarak fiyatlar genel seviyesi için tehdit oluşturuyor" dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET