Gündem Alzheimer hastalarının parmak izi alınacak

Alzheimer hastalarının parmak izi alınacak

Paylaş
Alzheimer hastalarının parmak izi alınacak

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi, İl Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, sık sık kaybolmaları nedeniyle ailelerine zor anlar yaşatan Alzheimer hastalarının parmak izleriyle kontrol altına alınması için hazırladığı projeyi hayata geçirdi

Mersin’de 3’üncü Alzheimer Eğitim Kampı, Macit Özcan Spor Kompleksi’nde başladı. Eğitim kampı kapsamında uzun süredir çalışması yürütülen ve Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün katkısı ile hayata geçirilen parmak izi projesinin de tanıtımı yapıldı.

Haberin Devamı

Tanıtım toplantısında konuşan Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, çağın hastalığı olan Alzheimer hastalığının tedavisi sırasında doktorların ve verilen sağlık hizmetlerinin bir başarısı ile insan ömrünün uzadığını söyledi. Dünya genelinde 30 milyonu aşkın Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini belirten Özge, "Türkiye’de yaklaşık 750 bin, Mersin’de ise bu sayının 10 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz.

Ancak ilaç satış rakamlarına ve hastanelere yapılan baş vurulara baktığımızda bu durum Mersin’de 2 bin hasta ile sınırlı kalıyor. Bu noktada yapılan bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. İnsanların bir aile bireyleri, bir aile büyükleri hasta olduğu zaman, bundan utanmalarına, sıkılmalarına ve örtbas etme ihtiyacına gerek duymadığını, bu rahatsızlıkları hep beraber, paylaşarak giderebileceğimizi vurgulamak istiyoruz" dedi. Alzheimer hastalarının sık sık kaybolmasının ailelere zor anlar yaşatması nedeniyle dernek olarak, Emniyet Müdürlüğü ile birlikte parmak izi projesi başlattıklarını vurgulayan Özge, "Bu uygulama daha önce İzmir’de yapıldı ve bize örnek oldu.

Haberin Devamı

Böyle bir hastalık teşhisi varsa hasta yakınlarından, haslarını en yakın emniyet birimine götürerek parmak izlerini aldırmalarını ve ihtiyaç halinde ulaşılabilecek bilgileri vermelerini rica ediyoruz. Diğer türlü sıkça basında da duyar olduğumuz ’hasta kayboldu’ gibi üzücü haberleri duymak istemiyoruz. O yüzden baştan önlem almak istiyoruz" diye konuştu.

Projeye destek veren Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Aydın Hilmi Gönen, Alzheimer hastaları ile farklı ortamlarda sıkça karşılaştıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Bu hastalarımız adreslerini, yakınlarını ifade etmekte güçlük çekiyorlar. Biz de bu kişilerin yakınlarına ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bizim için en kolay yol parmak izleri. Kaydı olan hastaların yakınlarına en kısa sürede ulaşabileceğiz. Biz burada bulunan veya bu tür hastaları olan kişilerin parmak izi kayıtlarını alarak projeye destek olacağız. Bu konuyu hasta yakınlarına öneriyoruz, tavsiye ediyoruz. Mutlaka bu önerimizin değerlendirilmesini istiyoruz."

Haberin Devamı

DHA