Sağlık Aman dikkat! Bu meyvelerin çekirdekleri zehirliyor

Aman dikkat! Bu meyvelerin çekirdekleri zehirliyor

Paylaş
Aman dikkat! Bu meyvelerin çekirdekleri zehirliyor

Yüksek vitamin, mineral ve lif deposu olan meyvelerin çekirdekleri dikkat edilmediği zaman sağlık açısından ciddi risk oluşturabiliyor

Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan "amigdalinadı" verilen madde, yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da artırıyor.

Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel, özellikle çocukların meyve tüketirken çekirdeğini yutma veya çiğneme ihtimali yüksek olduğu için ailelerin bu konuda dikkatli olmalarının ve çocuklarını uyarmalarının hayati önem taşıdığını belirtti.

BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN

İnsel "Siyanür zehirlenmesinin hafif belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, anksiyete, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yer alırken daha ciddi durumlarda solunum sıkıntısı, kan şekeri ve kalp ritminde ciddi artış ve böbrek fonksiyonlarının yavaşlamasının ardından komaya kadar gidebilecek durumlar yaşanabiliyor. Çocuklarda bu belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybeden hastaneye götürmek gerekiyor" dedi.

MEYVE ÇEKİRDEKLERİNİ AYIRARAK YEDİRİN

"Bunun yanı sıra bazı hazırlama ve yıkama işlemleri toksik öğelerin etkisini azaltabiliyor" diyen İnsel, meyveleri sirkeli su ile yıkadıktan sonra kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış şekilde yedirmenin çocukların sağlıkları açısından daha güvenli olacağını ifade etti.

Haberin Devamı