Gündem Amasya'da 1700 yıllık 'elma' bulundu!

Amasya'da 1700 yıllık 'elma' bulundu!

Paylaş
Amasya'da 1700 yıllık 'elma' bulundu!

Amasya'da bulunan 1700 yıllık elma figürlü mozaik Amasya Müzesi'ne taşındı. Mozaiğin müzede teşhiri için alan hazırlandığını belirten Müze Müdürü Celal Özdemir, "Bu mozaiğin ortasında bulunan elma, Amasya elmasının da tarihi tescilidir" dedi

Amasya’nın merkeze bağlı Yavru Köyü yakınında geçen temmuz ayında kaçak kazı yapılan alanda gerçekleştirilen kurtarma kazısında 1700 yıllık mozaikler gün yüzüne çıkarıldı. Milattan Sonra 3’üncü yüzyıla ait olduğu belirlenen şapelin (küçük kilise) zeminini oluşturan 20 metrekarelik mozaik, Amasya Müzesi Müdürlüğü tarafından alınarak müzeye nakledildi. Üzerinde elma ağacı, elma tasviri, keklik ve çeşitli geometrik figürler bulunan mozaiğin müzede teşhir edileceği bölümün hazırlandığını dile getiren Müze Müdürü Celal Özdemir, "Bu mozaik Amasya tarihi için çok önemli.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1700 yıllık bir geçmişte de bu mozaiğin ortasında bulunan elma, Amasya elmasının da tarihi tescilidir. Mozaikler bakanlığımızdan gelen uzmanlar tarafından bulundukları alandan müzemize taşınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelecek uzmanlar tarafından bu mozaikler birleştirilecek" dedi. Kaçak kazı nedeniyle mozaiğin küçük bir kısmının tahrip olduğunu dile getiren Özdemir, "Elma figürlü mozaiğin bulunduğunun duyulmasının ardından müzemize gelen vatandaşlar görmek için bize başvuruyorlar. Mozaiğin teşhir edilmesinin ardından yeni turizm sezonunda ziyaretçilerimiz yoğun ilgi göstermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Savaş TUTAK/DHA