Gündem Amasya'da kedi karantinası

Amasya'da kedi karantinası

Paylaş
Amasya'da kedi karantinası

Bir kedi tarafından tırmalanan çocukta kuduz bulgularının görülmesi üzerine Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı 9 köyde karantina uygulaması başlatıldı

Merzifon İlçe Sağlık Müdürü Sibel Çalık, yaptığı yazılı açıklamada, ilçede yürütülen faaliyetler kapsamında yabani hayvan kaynaklı 9 odaktan alınan örneklerin Samsun Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiğini söyledi.

Örneklerin testlerinde kuduz hastalığının tespit edildiğini belirten Çalık, "9 ayrı mihraktan alınan örneklerin 9'unda da kuduz hastalığı tespit edilmiş, 9 köyümüzdeki alınan tedbirler neticesinde köylerimizden 2 tanesinde kuduz hastalığı vakası söndürülmüştür. Diğer 7 köyümüzde çalışmalar devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Söz konusu köylerde hayvan giriş çıkışlarının kontrollü olarak devam ettiğini vurgulayan Çalık, şunları kaydetti:

"Köylerimizdeki bütün hayvan türlerine aşı uygulaması yapılmıştır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun hazırladığı 'kuduz saha rehberi' doğrultusunda aşı profilaksilerine başlanmaktadır. Bu tür hayvanlarla temaslı kişilerin aile hekimlerine de bilgi vererek eğitim ve takibinin yapılması sağlamaktadır. Ayrıca kuduz vakası görülen köylerimize giderek eğitimler veriyoruz, broşürler dağıtıyoruz, gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Bu yıl içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oral aşılama ile kuduz hastalığının kontrol ve eradikasyonu projesi kapsamında ilimizle ortak çalışmamız sürdürülecektir."

Haberin Devamı