Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ameliyat fırsatı kaçmasın
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat fırsatı kaçmasın

Haberin Devamı

Prostat erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biri. Erken teşhis edilirse ameliyatla sorundan kurtulmak mümkün. Geç kalınır, ameliyat fırsatı kaçırılırsa işler zorlaşıyor. Sadece hastanın yaşam süre ve kalitesi destekleniyor

SORU: Hormon kullansam zararı olur mu?

23 yaşındayım, sporcuyum. Testosteron arttırmak için hormon kullansam mı? Normal durumda kullanılır mı?

CEVAP

Herhangi bir hormon kullanmanızı kesinlikle önermem. Tıbbi kullanımda sadece az olan hormonu yerine koymayı hedefleriz. Gereksiz yere alınan hormonlar vücuttaki hormon üretim dengelerini tamamen bozarak hayati tehlikelere neden olabilir.

Örneğin; daha fazla kas yapmak için dışarıdan alınan yüksek doz erkeklik hormonunun testisler küçülttüğü ve ilerde hormon yetersizliğine neden olabildiği bilinmektedir.

SORU: Üçüncü derece varikoselmişim

Bana 3’üncü dereceden varikosel teşhisi konmuştu. Spermiogram testi yaptırdım. Raporu gören doktor şimdilik bir şey olmadığını söyledi. Size test sonuçlarını gönderiyorum. Bir de siz bakıp bana durumu yazar mısınız? Ameliyat mı olmam lazım, yoksa bu durum ileride sorun yaratır mı?

CEVAP

En ileri, yani 3’üncü derecede bir varikosel büyük ihtimal ile spermleri etkileyecektir. Sadece güvendiğim ve bu konuda uzman birkaç androloji laboratuvarı haricinde yapılan tetkiklere yorum yapmıyorum. Hem mevcut durumu hem de gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları göz önüne alarak karar vermelisiniz.

Varikosel basit bir cerrahi girişim değildir, komplikasyonları ve yetersiz ameliyatları nedeniyle birçok kişinin sorun yaşadığı bir konudur. Etraflıca araştırmanızı ve bölgenizde bu konuda uzman olan ürologlar ile görüşerek karar vermenizi öneririm.

SORU: Prostat kanseriyim ve değerlerim yükseliyor

70 yaşındayım ve prostat kanseriyim. Kapalı ameliyat oldum. Ameliyatta testislerimin yarısı alındı. 15 ay normal bir hayat sürdüm. 15 ayın sonunda PSA değerlerim yükselmeye başladı. Şu anda 25 kur ışın tedavisi alıyorum. PSA değerlerim yükselmeye başladı ve 20’nin üzerine çıktı. Günde bir ilaç alıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Prostat kanseri erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden olup ilerleyen yaş ile bilhassa ailesinde bu hastalık görülenlerde göz ardı edilmemesi gereken, yılda 2 defa gerekli tetkikler ve ürolog muayenesi ile kontrolü yapılması gereken bir hastalıktır.

Erken safhalarda tesbiti halinde ameliyat ile bu sorundan tamamen kurtulmak mümkündür. Geç kalınması ve ameliyat fırsatının kaçırılması halinde ise çeşitli tedavi yöntemleri ile yaşam süresini ve kalitesini desteklemek mümkün olabilmektedir.

Bu gibi detaylı tedavileri sadece sizi takip etmekte olan üroloji uzmanı gerektiği gibi planlayabilir. Gerekirse bir üniversite kliniğinde üro-onkoloji ile ilgilenen öğretim üyelerinden de detaylı görüş alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder