Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Ameliyat kararı verirken...
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat kararı verirken...

Haberin Devamı

Belli yaştan sonra erkeklerde prostatın büyümesi doğal. Ama herkesin ameliyat olması gerekmez. Operasyon kararı verilirken erkeğin yaptığı iş, bu durumun böbreklerine ve idrar yollarına zararına bakılır ve buna göre değerlendirme yapılır.

SORU: Ayakta idrar yapmak sakıncalı mı?

40 yaşındayım. Bir erkeğin idrarını ayakta yapması normal mi? Bir doktor ayakta idrar yapmanın çok sakıncalı olduğunu söyledi. Artık oturarak idrarımı yapıyorum ve rahatlık hissediyorum. Ayakta idrar yapmak prostatı tetikler mi?

CEVAP

Ayakta idrar yapmanın prostat açısından zararı olduğuna dair genel kabul gören bir tıbbi bilgi mevcut değildir. Oturarak idrar yapmanın idrar kesesinin daha tama yakın boşalmasını sağlayacağı bilinse de ayakta veya oturarak idrar yapma halinde mesanede bakiye kalan idrar miktarında kayda değer bir fark olmamaktadır. Bu durum prostat üzerine herhangi bir zararlı etkide bulunmamaktadır. Size tavsiyem nasıl rahat ediyorsanız idrarınızı o şekilde yapmanızdır.

SORU: İlişki zararlı mı?

25 gün önce varikosel ameliyatı oldum. Cinsel yaşama geri dönebilir miyim? Ya da mastürbasyon yapmamın bir sakıncası olur mu?

CEVAP

Varikoselin cinsel faaliyetlere herhangi bir etkisi yoktur ancak ağır dereceli varikosel uzun yıllar içinde testisi etkileyerek ilerleyen yaşlarda olabilen testosteron-erkeklik hormonu azalmasına kısmi bir katkıda bulunabilir. Varikosel bir sağlık sorunu değildir, iktidarsızlık yapmaz, sadece döl hücrelerini etkileyerek kısırlık yapabileceğinden mikrocerrahi teknik ile tedavi edilmesi önerilir.

SORU: Zorlanıyorum

57 yaşındayım, geceleri tuvalete 3-4 kere kalkıyorum. Bir de gündüzleri sık ve zorlanarak idrar yapıyorum, ameliyat mı olmam gerekiyor?

CEVAP

Bu belirtilerin ne şiddette olduğu ve hayatını ne kadar etkilediği önemlidir. 60 yaşında bir insanda bunların bir kısmı var diyelim; bu durum böbreklerine, idrar yollarına zarar vermiyorsa yani iltihaba vs. neden olmuyorsa burada kişinin kendi kararı önemlidir. Kişinin sosyal hayatı, çalışma hayatı değerlendirilir; mesela kişi bir çiftçi ise bu tür durumlarla daha kolay başa çıkabilir, tarlada çalıştığı için istediği zaman tuvalete gider. Herkesin prostatı büyür Hastamız bir hakim veya bir holding yöneticisi ise mahkeme veya toplantı sırasında sık sık ara vermek zorunda kalacaktır. Bir şoförse ikide bir benzinci aramak zorunda kalacaktır. Bir emekli ise kalkıp isteği zaman tuvalete gidebilir. Herkesin prostatı büyür ama gerçekte sadece bazıları ameliyat olmak zorundadır. Gerçekten şikayetleri olmayan kişileri lüzumsuz yere ameliyat edersek daha mutsuz insanlar ortaya çıkar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder