Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Ameliyat sonrası selfie çok işe yarar!
HABERİ PAYLAŞ

Ameliyat sonrası selfie çok işe yarar!

Haberin Devamı

Günümüzün çılgınlığı selfie (özçekim) aslında bir çeşit bağımlılık ancak bunu doğru kullandığınız takdirde can simidi görevi görüyor. Tıpkı özellikle estetik yüz ameliyatlarında olduğu gibi.

Aesthetic Surgery Journal dergisinde çıkan bir araştırmaya göre akıllı telefonlarla çekilen selfie’lerin, ameliyat sonrası hasta takibinde önemli sonuçlar elde edilmesini sağladığı ortaya çıktı. Hatta bu yararlar sayesinde doktorlar hastaya bazı erken müdahalelerde bulunarak sonuçların daha başarılı olmasını sağladılar.

Akıllı telefonlar hayatımızda sanki hep varmış gibiler. Oysa şunun şurasında o kadar yeni ki onlarla tanışıklığımız. Ancak hayatlarımızın her anını ele geçirmeleri ve kullanıcılarına konfor sunmaları nedeniyle onlarsız bir hayat düşünemiyoruz. Nerdeyse herkesin akıllı telefonu var ve herkes kendi dünyasını telefonu ile biçimlendiriyor.

Gündelik hayatın içinde uyandığımız an ile uykuya daldığımız anlar toplamında geçen süre akıllı telefonların hâkimiyeti altında. Bu durum o kadar yorucu oluyor ki Cem Yılmaz gibi kimi zaman bu duruma isyan edip sosyal medya hesaplarımızı askıya alabiliyoruz.

Ama teknoloji iyi kullanıldığı takdirde faydaları gerçekten kayda değer bir alan. Yeter ki onu yerinde ve doğru kullanmasını bilelim.

Amerika’nın estetik cerrahi alanında yayınlar yapan saygın dergisi Aesthetic Surgery Journal’da geçtiğimiz günlerde bir makale yayınlandı. Makaleye göre estetik ameliyatlar sonrasında akıllı telefonlar ile çekilen selfieler ameliyatın takibi konusunda çok güzel sonuçlar veriyor. Nasıl mı?

Yapılan ameliyatlar sonunda 57 estetik ameliyatı olmuş hasta 48-72 saat arasında çektikleri selfieler ile cerrahlarına bilgi verdiler. Yani hastalar ameliyatları sonrasında akıllı telefonları ile selfie çekerek durumlarını sık aralıklarla estetik cerrahlarına bildirdiler. Bu şekilde anlık takip yapan hekimleri, bu kritik süreçte duruma müdahil oldular. Bu bildirimler hekimlerin, hastada oluşması muhtemel durumlara karşı önlem almalarını sağladı. Yani selfieler, olası kötü durumlar için bir nevi erken uyarı sistemi görevi görerek hekimin ameliyat sonuçlarını daha başarılı bir noktaya taşımasını sağladı.

Makale, selfie sayesinde mesai dışında hasta takibi yapan doktorların çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini gösteriyor. Özellikle yüz cerrahisindeki ameliyatlarda başarını oranı etkileyici. Problemlerin oluşmasında erken uyarı görevi gören akıllı telefon kullanımları giderek yaygınlaşmaya aday. Yüzün yanında vücuttaki diğer ameliyatlarda ise 3. kişilerin fotoğraf çekimi yine hekimlere hızla bilgi vermek açısından gayet keyifli sonuçlar getiriyor.
Ancak biz cerrahlar elbette ameliyat sonrasında hastaya sadece “Selfie çekin, bize gönderin.” diye telkinde bulunmuyoruz. Hastanın takibini yaptığımız ziyaretler ile kayıt altına alıyoruz, müdahalelerde bulunuyoruz.

Akıllı telefonların yardımı, mesai saatleri sonrasında hastaların kendilerini daha iyi hissetmesi ve iyileşme sürecinin doğru takip edilmesi için kolaylaştırıcı bir nokta.

Kısacası akıllı telefon uygulamaları daha çok hastayı rahatlatmak için kullanılır. Oluşabilecek korkuları en az indirmek, hastanın ameliyat sonrasında hızla iyileşmesin katkı sağlayacaktır. Ayrıca ameliyat sonrasında muhtemel meydana gelecek sorunları önceden görmemizi ve önem almamızı sağlayacaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder