Sağlık Ameliyat tek çözüm değil

Ameliyat tek çözüm değil

Paylaş
Ameliyat tek çözüm değil

Şiddetli ağrılara yol açan 'anal fissür' diyet önlemleri, ilaçlar ve oturma banyolarıyla tedavi edilebilir

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Erdemir anlattı:

Haberin Devamı

Fissür nasıl tedavi edilir?

Dr. Ayhan Erdemir: Tedavi, cerrahi ve cerrahi dışı olarak ikiye ayrılır. Cerrahi dışı tedavi diyet, ilaçlar ve oturma banyolarını içerir. Bu tedavi, ameliyatı kabul etmeyen hastalara uygulanır. Aniden ortaya çıkmış füssürde ilk yapılacak şey diyet düzenlemesi ve kabızlığın önlenmesidir. Gıdalarla alınan lif oranının artırılması ve yeterli sıvı alınması kabızlığı ortadan kaldırır ve yumuşak kıvamda dışkı elde edilir. Kabızlıkla mücadelede dışkı hacmini artırıcı ve yumuşatıcı bazı ilaçlar da çok faydalıdır. Tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi de önemli. Hastalar genellikle dışkılama sırasındaki ağrı nedeniyle tuvalete gitmekten kaçar. Ancak bu, beklemiş olan dışkının sertleşmesine ve daha sancılı bir dışkılamaya neden olur. Dışkılama öncesi anestezik pomat uygulaması ve oturma banyosu rahatlama sağlar, iyileşmeyi hızlandırır.

Haberin Devamı

Ameliyat ne zaman gerekli olur?

Dr. Ayhan Erdemir: Ameliyat 1-2 ay içerinde iyileşmeyen, kronikleşmiş fissürlere uygulanmalı. Tüm dünyada altın standart olarak uygulana LSIS ameliyatıdır. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyatın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: Lokal anesteziyle yapılabilir, işlemden sonra bakım gerekmez, iş gücü kaybı olmaz, fissürün tekrarlama riski düşüktür, başarı oranı yüzde 95-100’dür, maliyeti ucuzdur, hemen sonuç alınır.

Nelere dikkat edilmeli?

Dr. Ayhan Erdemir: Cerrahi dışı tedavinin en etkili yöntemi sıcak su oturma banyolarıdır. Günde en az 3 kere ve 10-15 dakika uygulanmalı, sıcaklık hastaların dayanabileceği derecede olmalı. Oturma banyosu dışkılama öncesi ve sonrası yapılmalı. Sıcak su içerisine herhangi bir antiseptik koymaya gerek yok. Sudan çıkarken, tuvalet öncesi ve sonrası pomad sürülmeli. Her öğün 300-500 gram yeşil ve kuru sebze, 300-500 gram meyve, 2 litre su tüketilmeli. Çay, kahve, alkol, muz, beyaz unlu mamuller, pasta, makarna, sade kaşar, unlu çorba, kırmızı etten kaçınılmalı. Her sabah bol sebze ve meyveli kahvaltı yapılmalı ve aynı saatte tuvalet ihtiyacı giderilmeli. Tuvalette uzun süre kalınmamalı, sert dışkı varsa gliserinli lavman yapılabilir. Geçer beklentisiyle ağrıya izin verilmemeli, ilaçlar düzenli kullanılmalı.

Haberin Devamı

Fistül nedir?

Dr. Ayhan Erdemir: Ciddi sorunlara yol açan bakteriyel bir enfeksiyondur. Anüs yakınında, iç çamaşırın kirlenmesine neden olan, kanla karışık, pis kokulu, sarı yeşil renkli iltihabi akıntılara neden olur. Aralıklı leblebi büyüklüğünde şişlikler başlıca belirtilerdir.

Kimlerde daha sık görülür?

Dr. Ayhan Erdemir: Daha önce anal bölge apsesi nedeniyle tedavi görmüş veya kendiliğinden iyileşmiş kişiler. Hemoroidal yakınmaları olan veya hemoroid nedeniyle ameliyat olanlar. Crohn, ülseratif kolit, tüberküloz, diyabet gibi sistemik hastalığı olan kişiler. Kronik anal fissürü olanlar ve bu nedenle ameliyat olanlar.

Nasıl tedavi edilir?

Dr. Ayhan Erdemir: Ameliyat dışında başka bir seçenek yok. İyileşme için kaynağın ortadan kaldırılması, yani iç ağzın yok edilmesi gerekir.