Hakan Çelik Amerika resmen ateşle oynuyor
HABERİ PAYLAŞ

Amerika resmen ateşle oynuyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler zirvesi için ABD’nin New York şehrindeyiz. Erdoğan onlarca kritik görüşme gerçekleştirdi. Suriye ve Ortadoğu konusunda çok kuvvetli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı’nın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma hem sosyal medyada hem de buradaki diplomatik çevrelerde ciddi ses getirdi. Bu gerçekleri cesaretle dile getirebilen tek dünya lideri de Erdoğan zaten.

Erdoğan yıllardır haykırıyor, “Bu kafayla, bu yöntemle çözüm gelmez” diyor. Nitekim hiçbir çözüm bulunamadı. Hatta her şey daha da kötüye gidiyor. Dünyanın en büyük gücü durumundaki ABD maalesef küresel konuları çok kötü okuyor.

The New York Times gazetesinin dünkü birinci sayfası “ABD Kürt grupları silahlandırmak istiyor” başlığını taşıyordu. Erdoğan’ın tüm uyarılarına rağmen Washington yönetimi hâlâ bu noktada. Gazete “ABD bir denge arıyor” demiş. Terör örgütü ile NATO müttefiki arasında bir denge arayışından bahsediyorsak sözün bittiği yerdeyiz demektir.



Türk heyetinin Amerika temaslarının önemli bir bacağını ekonomi konuları oluşturuyor. Cumhurbaşkanı 30’u aşkın Amerikalı CEO ile bir araya geldi. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı koordinasyonu ile düzenlenen yemekte Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım ortamına ilişkin yeni düzenleme ve teşvikleri ABD’li dev şirketlerin temsilcileriyle paylaştı.

Toplantıya 3M, Cargill, Cisco, Citibank, Coca-Cola, Dow Chemical, General Electric, IFC, Johnson & Johnson, MasterCard, Metlife, Nike, Pepsi gibi ABD’li devlerin tepe yöneticilerinin yanı sıra World Economic Forum Yönetim Kurulu Başkanı, ABD Ticaret Odası Başkanı gibi kurumların yetkilileri katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de DEİK’in koordinasyonunda düzenlenen Investment Conference’ta (Yatırım Konferansı) uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.



Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacmi 20 milyar dolar. Bu seviyedeki iki ülkenin potansiyeli düşünülecek olursa bu hayli düşük bir rakam. Erdoğan, yeni teşvik sisteminin Türkiye’yi çok cazip bir ülke haline getirdiği vurgusunu yapıyor. Başkanlık seçimi sonrasında Amerikan yönetimine aklıselimin hâkim olmasını, bunun da ekonomik ilişkilere olumlu yansımasını diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder