Candaş Tolga Işık Amerika Suriye'de ne yapıyor?
HABERİ PAYLAŞ

Amerika Suriye'de ne yapıyor?

Haberin Devamı

Amerika’nın yıl sonu açıklanan Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi’nde İran “düşman devlet” olarak tanımlanıyor. (Aynı belgede Türkiye için durumu şüpheli devlet deniyor.)



Aslına bakarsanız ABD’nin Suriye’ye hakim olma isteğinin arkasındaki en büyük motivasyon da bu “düşman devlet”le mücadele.

Bölgede dört büyük doğalgaz havzası var: Rusya, Katar-İran , İsrail-Gazze ve Kıbrıs.

İran, enerji ticaretini ağırlıklı olarak deniz yoluyla yapıyor.

İran devletinin en büyük umudu ve projesi enerjiyi alternatif yollarla da Avrupa pazarına dağıtabiliyor olmak.

İran enerji bakanlığı uzun süredir Türkiye’nin dışında da Irak ve Suriye üzerinden Akdeniz’e açılan bir boru hattı üzerinde çalışıyordu.

İşte Amerika’nın Suriye’ye hakim olmak istemesinin ardındaki en büyük gerekçelerden biri bu: Suriye’yi İran gazının dışarı çıkışı için bir alternatif olmaktan çıkarıp İran’ın enerji potansiyelini içeri hapsetmek.



İran-Katar havzası deyip geçmeyin!

Uzmanlar burada tam 473 yıllık bir rezerv olduğunu kanıtladı.

Böyle bir rezervin İran ekonomisine nasıl bir katkı sağlayacağını hayal etmek zor değil.

Gel gör ki bu hayal Amerikan devleti için tam bir kabus senaryosu.



Halihazırda Türkiye ile İran’ın yakınlaşmasından Amerika’nın ne kadar rahatsız olduğunu biliyoruz. Hatırlayın, 17-25 Aralık’ta FETÖ’nün maşa olarak kullanıldığı bizzat Amerika’da hazırlanan kumpasın hedefinde Türkiye ve İran ilişkileri vardı! O dosya daha sonra olduğu gibi Amerikan mahkemesine transfer edildi ve “Reza Zarrab, Hakan Atilla ve Halk Bankası” üzerinden yine hedefine Türkiye-İran ilişkilerini koydu.

Gel gör ki Amerikalılar buna rağmen başta İran-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı projesi olmak üzere iki ülkenin birlikte attığı hiçbir adıma ve yakınlaşmasına engel olamadılar.

Velhasıl şunu bilelim: Dünyadaki hükmünü giderek yitiriyor olmakla eleştirilen Amerikan devleti için Suriye bir nev’i kendini yeniden ispat etme alanıdır.

Türkiye’nin üstüne bir de İran’ı Akdeniz’e bağlayacak Suriye kapısının açılmasına Amerika tahammül edemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder