Dünya Amerika ve Katar arasında mutabakat zaptı imzalandı!

Amerika ve Katar arasında mutabakat zaptı imzalandı!

Paylaş
Amerika ve Katar arasında mutabakat zaptı imzalandı!

Reuters haber ajansı, Katar ile Amerika arasında terörizmin finanse edilmesinin engellenmesi ve terörle mücadele konusunda ortak mutabakat bildirisi imzalandığını duyurdu. Arap ülkeleri, 'Terörizme finansman sağladığı' iddiasıyla Katar'a ambargo uygulamaya başlamıştı. ​Ambargonun başladığı 5 Haziran'dan sonra ilk açık desteği veren ülke Türkiye olmuştu.

Suudi Arabistan ve Mısır'ın başını çektiği Arap ülkelerinin Katar'ı ablukaya almalarındaki en önemli gerekçelerden birisi bu ülkelerin Katar'ın terörizme finansman sağladığını iddia etmesiydi.

Katar'a ambargonun başladığı 5 Haziran tarihinden sonra ilk olarak açık destek veren ülke Türkiye olmuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TILLERSON AÇIKLADI


Türkiye'nin ardından Katar'a geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson (üstte), Katar'ın Arap komşularıyla yaşadığı krizdeki tutumunu ‘makul' bulduğunu söyledi. Katar'ın başkenti Doha'da gazetecilere açıklama yapan Tillerson, "Bence Katar, tutumları konusunda son derece net ve bunlar çok makul" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın danışmanı R.C. Hammond da basına yaptığı açıklamada, "Katar ve ABD, Katar'ın terörle mücadeleyi güçlendirmek ve terörün finansmanı konusuna eğilmek için bundan sonraki çabalarının çerçevesini çizen bir mutabakat zaptı imzaladı" dedi.

Körfez ve Arap ülkelerinin terörizmi desteklediği iddiasıyla Katar'a amborgo uyguladığı dönemde imzalanan mutabakatı Tillerson ile Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani yaptıkları ortak basın toplantısında duyurdu.


Karadeniz'de Katar krizi endişesi!

'340 MİLYAR DOLAR NAKİT REZERVİMİZ VAR' DEMİŞLERDİ


Katar Merkez Bankası Başkanı Şeyh Abdullah Bin Saud el Sani, dün yaptığı açıklamada, ülke rezervlerinin, kraliyet ailesi varlıkları da dahil olmak üzere Körfez ablukası karşısında sorun yaşatmayacak düzeyde sağlam olduğunu söylemişti.

El Sani, Merkez Bankası rezervlerinde 40 milyar dolar ve altın, Katar'ın yerli ve yabancı yatırım fonlarını yöneten Katar Yatırım Otoritesi'nin de nakte dönüştürülebilecek 300 milyar dolarlık varlığı olduğunu belirtmişti.


KRİZ 5 HAZİRAN'DA PATLAK VERMİŞTİ


Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran’da Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yönetimlerinin, Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı.

Katar’a ambargo uygulayan dört ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı