Dünya Amerikalı astronot John Glenn öldü

Amerikalı astronot John Glenn öldü

Paylaş
Amerikalı astronot John Glenn öldü

Dünyanın yörüngesinde dolaşan ilk Amerikalı astronot, eski denizci ve senatör John Glenn 95 yaşında öldü

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA), 20 Şubat 1962'de Friendship 7 kapsülü ile dünya yörüngesinde üç kez dolaşarak uzay tarihine geçen John Glenn, Ohio eyaletinin Columbus kentinde öldü.

Ohio Valisi, Glenn için yayımladığı mesajda, "Uzaya ve Capitol Hill'in (Kongre binası) doruklarına kadar yükseldi ama kalbi hiçbir zaman Ohio köklerinden kopmadı." ifadesini kullandı.


NASA'DAN EMEKLİ OLMUŞTU


NASA'dan emekliye ayrıldıktan sonra 1974'te Demokrat Partiden Ohio senatörü olarak Kongre'ye giren Glenn, 1984'te partisinin başkan adayı olmak istemiş ancak bu amacına ulaşamamıştı.

John Glenn, 2011'de ABD'nin en üst sivil şeref madalyası olan Kongre Altın Madalyası ile ödüllendirilmişti.



JOHN GLENN KİMDİR?


20’nci yüzyılın en önemli kaşiflerinden biri olan Glenn dünyanın en yaşlı astronotuydu.

Efsanevi astronot 20 Şubat 1962’de Dünya’nın yörüngesine oturmayı başaran ilk Amerikalı astronot olarak tarihe geçmişti. Glenn uzay kariyerinin yanı sıra İkinci Dünya ve Kore Savaşı’nda jet pilotu olarak görev yapmıştı. John Glenn ardından da 1974’te Ohio senatörü seçildi ve 24 yıl boyunca bu görevde bulundu.

Uzaya ilk yolculuğundan 36 yıl sonra 29 Ekim 1998’de Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk yaşlı astronotu oldu. Amerikalıların ‘uzay ikonu’ olarak anılan Glenn 77 yaşında uzaya gitti.

AA

Haberin Devamı