Ekonomi Amerikalı sağ biz selamet

Amerikalı sağ biz selamet

Paylaş
Amerikalı sağ biz selamet

Türkiye'nin gözü, sağlık reformu kapsamında daha düşük maliyetli hizmet veren ülkelerle işbirliğine gitmek isteyen Amerika'da

HEDEF YÜZDE 10 PAY

Türkiye sağlık sektörü, sağlık turizminde lider olmak istiyor. Hedef, dünya sağlık turizminde bugün yüzde 1.87 olan ülke payını yüzde 10’un üzerine çıkartmak ve 1.3 milyon hasta trafiğine ulaşmak. Türkiye’nin gözünü diktiği ülke ise Amerika. Sağlık reformuna giden Amerika’da hükümet, hastalarını daha düşük maliyetli ülkelere yollayıp sağlık giderlerini düşürmek istiyor. Türkiye bu işbirliğine talip.

AKREDİTASYONDA LİDER

Bu amaçla, Türk Hava Yolları (THY) ile Akredite Hastaneler Derneği, Chicago’da sağlık turizmi konferansı düzenledi. THY Chicago Müdürü Rengin Akıllıoğlu, Amerikalıların tedavi için Hindistan, Tayland ve Singapur’u tercih ettiklerini belirtirken, “Ancak Türkiye Amerikan akreditasyon kurumu tarafından akredite edilmiş hastaneler açısından dünya birincisi. Bunu ön plana çıkarmak istiyoruz” dedi.

DENİZ TURİZMİ ARTMALI

Rengin Akıllıoğlu, Türkiye’nin 1.3 milyon hasta transferine ulaşması halinde sağlıktan elde edeceği yıllık gelirin 10 milyar dolara ulaşacağını vurguladı. Konferansta, hasta-sigorta aracılığı yapan Companion Global Healthcare’in başkanı David Boucher de konuştu. Boucher, Amerika’da Türkiye imajının hâlâ güçsüz olduğunu, sağlıktan önce kültür ve deniz turizminin büyütülmesi gerektiğini söyledi.

46 MİLYON KİŞİYE SİGORTA

Amerika’nın sağlık reformunda, 46 milyon sigortasız vatandaşa devletin sağlık sigortası yapması, ortaya çıkacak maliyetin ise yıllık geliri 250 bin doların üstünde olan kişilere ek vergi getirilerek karşılanması yer alıyor. Hükümet, sağlık harcamalarını daha düşük tutabilmek için de Amerika’da yüksek rakamlar tutan ameliyat ve tedavileri, daha düşük maliyetli ülkelere kaydırmak istiyor.

TÜRKİYE'DE ONDA BİR FİYATINA

Yapılan araştırmalar, gelişmiş ülkelerde, özellikle Amerika’da sağlık hizmetlerinin, Türkiye’nin 10 katı kadar daha pahalı olduğunu gösteriyor. The Economic Times’a göre, Amerikan hastaların sadece yüzde 10’unun düşük maliyetli ancak yüksek kaliteli ülkelere yönelmesi halinde, Amerika 1.4 milyar dolar tasarruf elde edecek. Bu yıl 6 milyon Amerikalı’nın yurtdışında tedavi olması bekleniyor.

HER YIL 100 MİLYAR DOLAR HARCANIYOR

Uluslararası danışmanlık firması Deloitte’un araştırmasına göre, geçen yıl 60 milyar dolar olan dünya sağlık turizmi harcamaları bu yıl 100 milyar dolara çıkacak. Dünya sağlık turizmi pazarında Amerika’nın payı yüzde 44, Hindistan’ın payı yüzde 14, Kanada’nın payı yüzde 6, Türkiye’nin payı yüzde 1.87. Amerika sağlık turizminde Meksika, Hindistan, Tayland, Singapur, Kosta Rica ve Panama’yı tercih ediyor.

2

Haberin Devamı