Dünya Amerikalının canı kıymetli

Amerikalının canı kıymetli

Paylaş
Amerikalının canı kıymetli

Irak'ta Saddam yönetiminin 1990'da Kuveyt'i işgali sırasında işkence gördüğünü iddia eden Amerikan vatandaşlarının tazminat isteği kabul edildi

Aileler dava açmıştı

Haberin Devamı

Irak’ta dönemin devlet başkanı Saddam Hüseyin 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmişti. Irak yönetiminin bu işgal sırasında bölgede yaşayan Amerikalılara işkence yaptığı öne sürülmüştü. Bu aileler Irak’a dava açılması için Amerikan Kongresi’ni yıllarca ikna etmeye çalışmıştı. Sonunda Kongre’den çıkan kararla Irak’a dava açılmıştı.

Irak hükümeti geçen hafta yaptığı anlaşmayla dava açan Amerikalılara 400 milyon dolar (604 milyon TL) tazminat ödemeyi kabul etti. Anlaşma Irak hükümeti ile Amerika’nın Irak büyükelçisi James Jeffrey arasında imzalandı. Kuveyt Savaşı sırasında Amerika, Irak’a ait bankalardaki 900 milyon dolarlık (1.4 milyar TL) fonu dondurmuştu. Tazminatın bu fondan ödeneceği açıklandı.

İşgalin ardından tazminat

Haberin Devamı

2003’te Irak’ı işgal eden, binlerce sivil Iraklı’yı öldüren ve yerlebir ettikleri ülkeden 2 hafta önce ayrılan Amerika’nın aldığı bu tazminat tartışma yarattı. Anlaşmanın Irak’ın ekonomik ve sosyal açıdan bu kadar zayıf olduğu bir zamanda yapılması ve Saddam rejiminin yaptıklarından yeni Irak yönetiminin sorumlu tutulması tepki çekti.

Irak hükümeti ise anlaşmanın, Saddam rejiminden itibaren ülkeye uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının kalkmasına yardımcı olmasını umuyor. Kuveyt işgalinin ardından uygulanan ve halen devam eden yaptırımlar kapsamında Irak, Kuveyt’e 27.6 milyar dolar (41.6 milyar TL) tazminat ödemişti. Irak halen petrolden elde ettiği gelirin yüzde 5’ini Kuveyt’e veriyor.