Ekonomi Amerika'ya mortgage dersi

Amerika'ya mortgage dersi

Paylaş
Amerika'ya mortgage dersi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Amerika, 'mortgage'a Türkiye gibi yüzde 25 peşinat şartı koysaydı bu kriz olmazdı” dedi

BANKALARI SOPAYLA DÖVDÜK

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, krizden çok önce problemli bankaları belirlediklerini belirterek, “Sessizce sermayelerinin yeniden yapılandırmasına teşvikçi olduk. Yeri geldi havuç, yeri geldi sopalarla dövdük ama faydasını da gördük” dedi.

Babacan, Amerika’da mortgage (ipotekli konut kredisi) kredilerindeki patlamayla başlayan krizin Türkiye’de olduğu gibi ‘Mortgage Yasası’na yüzde 25 peşinat şartı koyulsaydı yaşanmayacağına dikkat çekti.

AB GELECEK VADETMİYOR

İstanbul’da yapılan Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers) toplantısında konuşan Babacan, Avrupa Birliği’ndeki (AB) sıkıntılara işaret ederek, “Avrupa’nın dinamizmi dendiğinde artık AB değil AB dışındaki Avrupa ülkeleri ön planda olacak” dedi.

Haberin Devamı

AB’nin kısa vadede gelecek vadeden pazar olamayacağının altını çizen Babacan, dolayısıyla Eurochambers ülkelerinin dünyanın başka ülkelerle de ilgilenmesi gerektiğini ifade etti.

YÜZDE 100 KREDİ OLMAZDI

Hükümetin reformlarına da değinen Babacan, şöyle konuştu: “Pek çok ülke reformdan bahsediyor. Biz bunları tamamladık. 2006’da çıkardığımız Kredi Kartı Yasası ile ABD’nin son dönemde çıkardığı yasa madde madde aynı. Türkiye’de ‘mortgage’da yüzde 25 peşin ödeme kuralı ABD’de uygulansaydı, iddialı konuşuyorum ama dünyada böyle bir kriz bu kadar derin yaşanmazdı. ABD’de yüzde 100’lere ulaşan mortgage kredi oranları, bir süre sonra çuvallardı.”

İŞ DÜNYASI 'DUR' DEMELİ

Siyasetin doğasında popülizm olduğunu kaydeden Babacan, “O noktada iş dünyasının ‘Dur’ diyebilmesi lazım. ‘Yaptığınız popülisttir arkadaş, bu ülkenin geleceğini tehlikeye atamazsın’ demesi lazım” dedi.

Türkiye’de iş dünyasıyla istişare yaptıklarını, bundan kimsenin haberi olmadığını belirten Babacan, “Bu dönemde kaç gece sabahladık. Biz görüntüyü kurtarmak adına bir şey yapmıyoruz. Gerçek anlamda sonuç alacak çalışmalar içindeyiz” dedi.

NOT ARTIRIMINDA DÜNYADA İSTİSNAYIZ

* Kriz zamanında dünyada 100’den fazla not kırımı, 20 tane de artış yapıldığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bu 20 artırımın 4’ü Türkiye ile alakalı... Türkiye, Orta Vadeli Programı açıkladığımızdan bugüne kadar dört kuruluşun not artırdığı ülke oldu. Kriz ortasında kredi notunun iki kademe birden artması istisnai bir durum, dünyada tek” dedi.

Haberin Devamı

* Türkiye’de 8 yıldır uygulanan politikaların temelinde özel sektör bulunduğunu vurgulayan Babacan, “Devlet engel olmasın. Biz birinci görevimiz olarak bunu gördük. Bunu yaptığınızda özel sektörün dinamizmi ülkeyi alıp götürüyor. Yeter ki bu şartları sağlayın. Devlet devlet olmayı iyi yapsın yeter. Özel sektör de kendi işini yapacak” diye konuştu.