Gündem Amiraller geceyi adliyede geçirdi

Amiraller geceyi adliyede geçirdi

Paylaş
Amiraller geceyi adliyede geçirdi

Kafes operasyonu şüphelisi olarak 19 saatte, 270 sayfa ifade verdiler

Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın isteği üzerine ‘Kafes Eylem Planı’ kapsamında şüpheli olarak dün İzmir Adliyesi'nde yaklaşık 19 saat kaldı ve 270 sayfalık ifade verdi. Koramiral Sağdıç ve Tuğamiral İlğar, geceyi geçirdikleri adliyeden saat 04.45'te ayrıldı.

Haberin Devamı

Ergenekekon soruşturmalarını yürüten İstanbul Özel Yetkili savcılarının isteği üzerine Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, dün saat 10.00'da özel plakalı, camları koyu renkli araçla İzmir Adliyesi'ne geldi. Araç, tutukluların alındığı kapıdan hiç bekletilmeden adliye içindeki özel bölüme giriş yaptı.

Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, özel yetkili cumhuriyet savcılarının görev yaptığı Bayraklı Adliyesi C Blok'ta 2'inci kata çıktı. Koramiral Kadir Sağdıç ve Tümamiral Mehmet Fatih İlğar, burada Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Doğar ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Faruk Çalışkan’a ifade vermeye başladı. Bu sırada sıkı güvenlik önlemleri alınan bu katlara görevliler dışında kimse alınmadı.

Haberin Devamı

Ergenekekon soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, ‘Kafes Eylem Planı’ kapsamında isimleri danışma kurulu üyesi olarak geçen Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar’ın ifadesinin alınması için İzmir Başsavcılığı'na yazı gönderdi. Başsavcıvekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin, ifade yazısıyla birlikte sorulmasını istedikleri soruları da İzmir'e gönderdi. Bu kapsamda ‘Ergenekon terör örgütü üyesi’ olduğu iddiasıyla ‘şüpheli’ sıfatıyla Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar'ın ifadesi, özel yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Doğar ve Faruk Çalışkan tarafından alındı.

İlk ifadeyi Koramiral Kadir Sağdıç verdi. Sabah 10.00’da ifadesi alınmaya başlayan Koramiral Sağdıç’ın ifadesi saat 17.30’da bitti. Yaklaşık 150 sayfaya yakın ifade verdiği belirtilen Koramiral Kadir Sağdıç, verdiği ifade yüzüne karşı 3.5 saat okunduktan sonra saat 21.00’de ifadesini imzaladı.

Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar’ın da yine ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadesi saat 21.00’de alınmaya başlandı. Yaklaşık 120 sayfa ifade veren İlğar’ın ifadesi de saat 02.00’de bitti. Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar da verdiği ifadeleri yaklaşık 2 saat yüzüne okunduktan sonra imzaladı.
İfadeleri tamamlanan iki komutan, saat 04.45’te adliyeden, sabah geldikleri sivil plakalı, siyah camla kaplı Mercedes marka minibüsle ayrıldı. Adliye'de yaklaşık 19 saat kalan komutanlara dışarıdan yemek getirildi, ifadeleri alınırken de sık sık çay ikram edildi.

Haberin Devamı

Koramiral Sağdıç ve Tuğamiral İlğar, kendilerine yöneltilen soruları tek tem yanıtladı ve haklarındaki suçlamayı kabul etmedi. Komutanların alınan ifadelerinin bu sabah özel kurye ile soruşturmayı yürüten İstanbul'daki savcılara gönderildi.

Komutanların geceyi İzmir Adliyesi'nde geçirdiği gizli tutuldu. Dün sabah adliyeye geldikleri araçlar akşam saatlerinde adliyeden çıkarıldı ve komutanların ayrıldığı izlenimi verilerek gazetecileri atlatma planı uygulandı.

Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Yüksek Askeri Şura'nın 2008 kararlarıyla terfi ederek şu andaki görevlerine atanmışlardı.

KAFES PLANI İDDİALARI

Geçtiğimiz günlerde Taraf Gazetesi, ‘Kod Adı Kafes’ manşetiyle verdiği haberde, Ergenekon örgütlenmesinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içindeki uzantısına ilişkin yayınladığı listede son Yüksek Askeri Şura'da emekli olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koramiral Sağdıç ve Tuğamiral İlğar'ın isimleri geçiyordu.

Haberin Devamı

Gazetenin haberine göre, Poyrazköy bombaları soruşturması çerçevesinde emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın ofisinde polis tarafından yapılan aramada, ‘Kafes Eylem Planı’ adında bir gizli belge ele geçirildi. Taraf, bu belgenin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içinde suikast timleri de barındıran illegal bir örgütlenmeyi gün ışığına çıkarttığını önesürdü. Taraf'ın iddiasına göre, organizasyonda hücrelerin başında iki koramiral ve bir tuğamiralden oluşan bir Danışma Kurulu bulunuyordu. Yayınlanan bu planda Danışma Kurulu'nun başkanı şu anda emekli olan Koramiral Feyyaz Öğütçü, üyeleri de Koramiral Kadir Sağdıç ile Tuğamiral İlğar olduğu iddia ediliyordu. İzmir Adliyesi'nde dünkü ifadelerinde iki komutana bu konuda soruların yöneltildi.

Haberin Devamı

Ergenekon soruşturması kapsamında dün bir ilk daha yaşandı. İlk kez muvazzaf iki amiral ‘şüpheli' sıfatıyla İzmir'de saatlerce ifade verdi. Kafes Planı ile ilgili sorgulanan Koramiral Kadir Sağdıç Kafes Planı'nda ‘Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı’, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar da ‘Danışma Kurulu Üyesi’ olarak gösteriliyordu. İki muvazzaf amiralin ifadesine başvurulmasına neden olan süreç, Ergenekon soruşturmasında Deniz Kuvvetleri içinde yapılandığı iddia edilen cuntaya yönelik bir yıl önce start alan operasyonlar sırasında başladı. 25 Nisan 2009 günü Poyrazköy Cephaneliği ile ilgili gözaltına alınan emekli Binbaşı Levent Bektaş'ta bulunduğu belirtilen CD'nin içerisine özel programla yerleştirilen Kafes Planı bulundu. Poyrazköy cephaneliği sanığı Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe imzalı plan azınlıklara yönelik eylemler içeriyordu. Tuğamiral İlgar’ın ismi, Poyrazköy cephaneliği soruşturması kapsamında tutuklanan emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın ofisinde ele geçirilen CD’lerde yer alıyordu. Kafes eylem planında ismi bulunan üç amiralden biri olduğu iddia ediliyordu. Poyrazköy’de 21 Nisan 2009’da başlatılan kazıların ardından, Kafes eylem planı soruşturması kapsamında adı geçen 41 şüpheliden bugüne kadar birçok muvazzaf ve emekli askerin ifadesi alındı. Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Binbaşı Erme Onat, Deniz Kıdemli Binbaşı Eren Günay, Deniz Piyade Kurmay Kıdemli Albay Mücahit Erakyol, Deniz Kıdemli Albay Levent Gülmen, Deniz Kurmay Yarbay Halil Özsaraç ve emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş ise tutuklandı.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)