Bebekler için yaz sebze-meyveleriyle hazırlayabileceğiniz tarifler

04 Ağustos 2018, Cumartesi 12:55

AYRANAŞI ÇORBASI (+ 8 AY)

Diyetisyen Dilan Dalgıç'tan bebekleriniz için kolay hazırlanan ve sağlıklı tarifler...

GÜÇLENDİRİCİ ARA ÖĞÜN (+12 AY)

Malzemeler: 1 su bardağı yoğurt2 yemek kaşığı taze frambuaz ya da yaban mersiniYarım küçük muz2 yemek kaşığı yulaf ezmesi1 tatlı kaşığı bal Hazırlanışı: Yulaf ezmesini sıcak su ile ıslatıp yumuşayınca üzerine yoğurt, meyve ve bal ekleyip çatalla ezebilir ya da blenderdan geçirip krema kıvamında servis edebilirsiniz.

KABAK PÜRESİ (+6 AY)

Malzemeler: 1 sakız kabak1 yemek kaşığı esmer pirinç/bulgur¼ avokado1 tatlı kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı: Doğradığınız kabağı buharlı pişirici ya da normal tencerede yıkadığınız esmer pirinçle buharda 10 dakika pişirilir.Piştikten sonra ocaktan alıp, avokado ve zeytinyağını ekleyip iyice ezerek bebeğiniz için uygun sıcaklığa gelince servis edebilirsiniz.

KABIZLIK İÇİN SEBZE PÜRESİ (+8 AY)

Malzemeler: 1 avuç semizotu1 yemek kaşığı ince bulgurYarım küçük soğan1 tatlı kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı: Semizotu ve soğanı buharda pişirdikten sonra 1 yemek kaşığı kadar kenarda sıcak su ile ıslattığınız ince bulguru karıştırıp üzerine zeytinyağını ekleyip servis edebilirsiniz.Eğer 6 ve 7. aylarda kabızlık sorunu ile karşılaşılıyorsa bu tariften ince bulguru tamamen çıkarıp kalanı aynı şekilde uygulayabilirsiniz.Aynı tarif 1 sakız kabakla da uygulanabilir.

KABIZLIK MARMELATI (+7 AY)

Malzemeler: 1 mürdüm eriği2 kayısı1 tatlı kaşığı yulaf unu/ yulaf ezmesi1 tatlı kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı: Çekirdeklerini çıkardığınız erik ve kayısıyı yarım çay bardağı suda ağzını kapatıp yumuşayana kadar pişirin.Su kaynamaya başlayınca içine yulaf unu/ezmesini de ekleyip 1-2 dakika daha bekleyip ocaktan alın.Karışıma zeytinyağını ekleyip iyice ezerek püre kıvamına getirin.Özellikle bebeğinizin kabızlık sorunu yaşadığı günlerde 1 gün içinde tamamını tüketmesini sağlamaya çalışın.

RUŞEYMLİ MEYVE PÜRESİ (+ 8 AY)

Malzemeler: Şeftali Armut Mürdüm eriği Kayısı Muz İncir Kavun Karpuz Üzüm Vişne 1 çay kaşığı rüşeym Hazırlanışı: Özellikle yaz meyveleri bebek beslenmesi için alerji riski düşük, besin değeri yönünden de zengin alternatiflerdir. Ruşeym bir çok vitamin ve mineral yönünden zengin olmasına karşın içeriğindeki demir ile bebek beslenmesinde 8. Ay itibariyle sıklıkla kullanılsın istiyoruz.Özellikle meyvelerle ara öğünlerde kullanılması demirin emilimini daha da artıracaktır. Yukarıdaki meyveleri çiğ ya da buharda pişirdikten sonra cam rendeden geçirip ruşeymle karıştırarak verebilirsiniz.Burada dikkat edilmesi gereken nokta ruşeymin ısıya maruz kalmaması ve yoğurt, peynir gibi süt ürünü beraberinde tüketilmemesi.

YAZ MÜCVERİ (+8 AY)

Malzemeler: Yarım kabakYarım küçük patatesYarım soğan1 tutam maydanoz1 yemek kaşığı yulaf unu1 yumurta sarısı1 yemek kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı: Kabak, patates ve soğanı ince rendeleyip üstüne yulaf ununu ekleyip iyice karıştırın. Ardından yumurta sarısı, zeytinyağı ve maydanozu da ekleyip fırın tepsisine baş parmak kalınlığında olacak şekilde yerleştirip 170°C' de pişirebilirsiniz.

YEŞİL YAZ PÜRESİ (+6AY)

Malzemeler: 3-4 dal taze fasulye¼ avokado1 diş sarımsak1 tatlı kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı: Pişireceğiniz tencerenin yarısını su ile doldurup, daha önceden yıkayıp doğradığınız taze fasulyeyi suya değmeyecek şekilde buharda pişirme sepetine yerleştirin.İsteğe göre 1 diş sarımsağı da fasulyelerin yanına ekleyebilirsiniz.Kapağı kapatıp fasulyeler parlak yeşil ve çatalla ezilecek kıvama gelene kadar hafif pişirin. Ocaktan aldıktan sonra avokado, zeytinyağı da fasulyelerin üzerine ekleyip hepsini çatalla iyice ezip bebeğiniz için uygun sıcaklığa gelince servis edebilirsiniz.Daha fazla ölçüde yaparsanız, buzdolabının soğutucu bölümünde 2 gün, dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

GÜNCEL HABERLER