Gündem Anadolu Ajansı iflasın eşiğinde

Anadolu Ajansı iflasın eşiğinde

Paylaş
Anadolu Ajansı iflasın eşiğinde

Türkiye'nin en önemli haber ajanslarından Anadolu Ajansı (AA) Türkiye Gazeteciler Sendikası'na (TGS) yolladığı mektupta iflasın eşiğinde olduğunu iddia etti

AA ile TGS arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi müzakereleri, uyuşmazlıkla sonuçlanmış ve 14 Mart’ta sendika grev kararı almıştı. Bunun üzerine AA Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek imzasıyla TGS’ye mektup gönderildi.

Mektupta ajansın içinde bulunduğu vahim durum ‘dramatik’ bir dille anlatılırken, “Ajansın kapanıp kapanmaması sendikanızın vereceği karara bağlı” deniliyor.

TGS’nin isteklerinden vazgeçmesi istenen mektupta, ajansın birkaç aydır maaşları bankadan faizle borç para alarak yaptığı ve tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadığı anlatılıyor.

Mektupta devletten her yıl alınan 50 milyon liranın yetmediği de vurgulanarak, kamunun AA’daki hisselerini devretmesi halinde ekonomik olarak kendisini çevirmesinin mümkün olmayacağı ve derhal iflasını istemek durumda kalacağı öne sürülüyor.

MÜDÜRÜN ASTRONOMİK MAAŞI

AA, mektubunda eski çalışanların mali yük olduğunu öne sürerken, AA Genel Müdürü Hilmi Bengi'nin maaşı tam 24 bin 500 TL. Bengi’nin maaşı devlette en yüksek bürokrat olan Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşından dört kat fazla.

Başbakanlık müsteşarları 6 bin 500 TL alıyor. TRT Genel Müdürü’nün maaşıysa 6 bin lira civarında. Bengi’nin maaşı 24 bin liraya yakın maaş alan Cumhurbaşkanı’nın maaşıyla neredeyse aynı.

Bengi, 12 bin lira maaş alan Başbakan’dan da iki kat fazla maaş alıyor. AA’nın genel müdür yardımcıları 22 bin 500 TL maaş alırken, şef ve müdürlerin maaşı en az 10 bin TL’den başlıyor.

HAZİNE'DEN YARDIM GELMEZSE

Anadolu Ajansı, eski çalışanlarının maliyetinin, kurumun tüm işçilik maliyetlerinin yüzde 50’sine tekabül ettiği görüşünde. 2000’den önce AA’da işe başlayan işçiler için TGS, kıdem ve ihbar tazminatı olarak ortalama her yıla tekabül eden rakamın 25 bin TL olmasını istiyor; ajans ise “10 bin TL’de anlaşalım” diyor.

AA’nın en büyük endişesi, Hazine tarafından her yıl kuruma yapılan 50 milyon TL’lik yardımın geleceğinin belirsiz olması. Eğer Hazine, ajansa bu yardımı yapmazsa AA, faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak; çünkü ajansın gelirleri, giderlerini karşılamaya yetmiyor.

Radikal