Gündem Anayasa değişikliği teklifinde ilk 7 madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinde ilk 7 madde kabul edildi

Paylaş
Anayasa değişikliği teklifinde ilk 7 madde kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda yapılan oylamada 1. madde 345 oyla kabul edildi. 2. 3. 4. 5. ve 6. maddeler 342 ,7. madde ise 340 evet oyuyla Meclis'te kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda 1. maddenin oylaması yapıldı. Oylama sonucunda 1. Madde 345 oyla kabul edildi.

486 milletvekilinin katıldığı oylamada, 140 ret ve 1 boş oy çıktı.

Bu maddeye göre Yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, ’Bağımsız ve tarafsız’ mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

1. MADDE NELER GETİRECEK ?


Anayasa değişikliği 1. Maddesi’yle ilgili düzenleme şu şekilde:

MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

2. MADDE KABUL EDİLDİ


Genel Kurul'daki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı, 4 boş oy çıktı.




Meclis'te Anayasa değişikliği teklifinin oylamaları esnasında, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ele ele tutuştu. O anlar gecenin en ilgi çeken anları oldu.

KILIÇDAROĞLU, FOTOĞRAFIN HİKAYESİNİ ANLATTI



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'te Levent Gök ile Bekir Bozdağ'ın çekilen el ele fotoğrafın hikayesini anlattı.


Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi:


"Bu fotoğrafın öyküsü şu: Levent Bey Adalet Bakanı'na dönerek, 'Sayın Bakan niye açık oy kullandınız?' diye sordu. Sayın Bakan da 'açık oy kullanmadım ne oy kullandığımı biliyorsunuz' dedi. Bu anlık bir fotoğraf. Partimin Meclis'teki performansından memnunum. Bütün milletvekillerimiz neredeyse günün 24 saati çalışıyorlar, mücadelesini veriyorlar. Yapılan düzenlemelerin yanlış olduğunu söylüyorlar."

2. MADDE NELER GETİRECEK ?


Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci maddesi ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Oylama sırasında bazı CHP milletvekilleri, gizli oylama kurallarına uyulmadığı ve oyların kabinlere girilmeden verildiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

3. MADDE 342 EVET İLE KABUL EDİLDİ



Anayasa değişiklik teklifinde 3.madde 342 evet oyuyla kabul edildi. Oylamada 137 ret oyu çıktı.

3. MADDE NELER GETİRECEK ?


Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek. "Askerlikle ilişiği olanlar" milletvekili adaylığına başvuramayacak.

4. MADDE KABUL EDİLDİ



TBMM Genel Kurulunda anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda 4. madde 342 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ikinci turu devam ediyor. Anayasa değişiklik teklifi ikinci tur 4. madde oylamasına 486 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 138 ret, 1 çekimser oy kullanıldı. 4 oy boş çıkarken, 1 oy da geçersiz sayıldı.

4. MADDE NELER GETİRECEK ?


Maddeyle, Anayasa'nın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor.

Buna göre TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

5. MADDE KABUL EDİLDİ



Anayasa değişiklik teklifinin 2. turunda 5. maddenin görüşmeleri tamamlandı. Meclis'in görev ve yetkilerini değiştiren 5'inci madde 342. oyla kabul edildi.

İkinci turda kullanılan 486 oyun 342'si kabul, 140'ı ret ve 4 oy ise boş çıktı.

5. MADDE NELER GETİRECEK ?


Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.


6. MADDE KABUL EDİLDİ

Ak Partili Ali İhsan Yavuz ve CHP’li Haydar Akar arasında kabinde oy kullanılmamasıyla ilgili tartışma çıktı. Tansiyonun yükselmesi üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı birleşime 15 dakika ara verirken oylama işlemi yarıda kaldı. Meclis kavası kupaların içindeki oyları çöpe doldurarak Meclis Divanı’na teslim etti.

Oylama yeniden yapıldı. Anayasa Değişikliği Teklifi’nin ’TBMM’nin Bilgi Edinme ve Denetim Yolları’na ilişkin 6’ncı maddesi 342 oyla kabul edildi.

Oylama sonucu kullanılan oy 485, 342 kabul, 138 ret, 2 boş, 2 geçersiz.


7. MADDE KABUL EDİLDİ


Cumhurbaşkanının Adaylığı ve Seçimini’ düzenleyen 7’nci madde 340 oyla kabul edildi. 7’nci maddenin ikinci tur oylama sonucu; kullanılan oy 484, 340 kabul, 136 ret, 3 geçersiz, 4 boş, 3 çekimser.


Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekepalı, oylamanın ardından birleşimi saat 03.55’te kapattı. Anayasa değişikliği ile diğer maddelerin oylanması için TBMM bugün saat 14.00’te tekrar toplanacak.