Siyaset 'Anayasa değişikliğini yeni meclis yapmalı'
Paylaş
'Anayasa değişikliğini yeni meclis yapmalı'

Bursa'da konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, anayasa tartışmalarına değindi

Bursa’da düzenlenen ‘Aydınlarla Yüz Yüze’ başlıklı söyleşiye katılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, hükümetin gündeme getirdiği anayasa değişikliğini değerlendirdi. Değişikliği yeni meclisin yapması gerektiğini savunan Savaş, “Anayasa Mahkemesi’nin AKP ve DTP ile ilgili kararları hem hükümetin, hem de Meclis çoğunluğunun meşruiyetini ortadan kaldırmıştır. Anayasa ile uyuşmazlık içinde olduğu Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile kesinlik kazanmış olan Meclis’in, AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğuna ilişkin kararın hemen ardından erken seçime gitmesi gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile Nilüfer Belediyesi’nin, Basın Kültür Sarayı Uğur Mumcu Etkinlik Salonu’nda dün akşam düzenlediği söyleşiye katılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Türkiye’de en çok yakınılıp dile getirilen konuların başında askeri darbelerin geldiğini, darbelerin nedenine bakmak gerektiğini söyledi. “Gerçek bir demokrasi olsa, Türkiye’de darbeler olur muydu?” diye soran Savaş, şunları söyledi:

“Gerçektir ki, çok partili hayata geçtiğimizden bu yana gerçek bir demokrasimiz olmadı. AKP’nin iktidar olduğu ilk seçimdeki sonuçları hatırlayalım: AKP yüzde otuz beş civarında oy alarak tek başına iktidar oldu. Genç Parti’nin, MHP’nin ve DYP’nin yüzde 7 ve 8 civarındaki oylarına karşılık Meclis dışında kalması Türkiye’yi azınlık oylarına sahip partinin ellerine bıraktı. Her parti oyları oranında Meclis’te temsil edilseydi AKP tek başına hükümet kurma olanağı bulamazdı. Bugün ‘demokrasi, demokrasi’ diye nutuk atanlar seçim barajının hiç değilse yüzde 5’e düşürülmesi için parmaklarını bile oynatmıyorlar. Dünyanın hiçbir demokrasi ülkesinde böyle bir durum yok. Seçim barajının en kısa zamanda düşürülmesi gerekir.”

Haberin Devamı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliğiyle ilgili hazırlıkları da değerlendiren Vural Savaş, “Şimdiki durum şudur: Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa karşıtı faaliyetlerin odağı olarak mahkum ettiği bir parti ile bölücülük nedeniyle kapattığı bir parti el ele verip Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı değiştirmeye çalışıyor” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti ve DTP ile ilgili kararlarının hem hükümetin, hem de Meclis çoğunluğunun meşruiyetini ortadan kaldırdığını kaydeden Savaş, “Anayasa ile uyuşmazlık içinde olduğu Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile kesinlik kazanmış olan Meclis’in, AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğuna ilişkin kararın hemen ardından erken seçime gitmesi gerekirdi. Değiştirmeye ikisinin ortaklığı yetmiyor. Bu yüzden referanduma gitmek zorundalar. Bugün iktidarda olanlar, er geç Yüce Divan’a gideceklerini biliyorlar. Üstelik hukuk dışı uygulamalarıyla bunun delillerini kendi elleriyle hazırlıyorlar. Anayasa Mahkemesi’ne, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na müdahale arzuları buradan kaynaklanıyor. Anayasa’yı bunun için değiştirmek istiyorlar. Özel yetkili savcı ve hakimler eliyle bunun için olmadık işlere imza atıyorlar. Önümüze referandum sandığı geldiğinde herkes bu bilinçle davranmak ve yurttaşlık görevini mutlaka yerine getirmek zorundadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

VURAL SAVAŞ’I YOK ETSELER NE OLACAK?’

Ergenekon davasını da değerlendiren Vural Savaş, Taraf, Zaman, Yeni Şafak gazetelerinin yazarlarından alıntılar yaparak, dava ile ABD’nin yanında AB’nin de yakından ilgili olduğunu söyledi.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Fehmi Koru’nun, “Ergenekon konusundaki soruşturma, Bush ile Erdoğan arasındaki ilk görüşmede kararlaştırıldı” diye yazdığını; Star gazetesi yazarı Mehmet Altan’ın da, “İyi ki işin arkasında ABD var! AKP’ye kalsa bu kadar kararlı adımlar atılamaz, bir yere de varılamazdı” şeklinde yorumlar yaptığını anlatan Savaş, bu iddia veya açıklamaların, Başbakan Erdoğan tarafından tekzip edilmediğini söyledi.
Yargıtay Onursal Başkanı Savaş, kitapları, yazıları ve konuşmaları nedeniyle sürekli tehdit edildiğini de belirterek, “Türkiye Cumhuriyet’i elden gidiyor. Bir de Vural Savaş’ı yok etseler ne olacak” dedi.

Haberin Devamı

DHA