Siyaset Anayasa için söz halkın
Paylaş
Anayasa için söz halkın

Çankaya Köşkü'nden çıkan paket referanduma (halkoyuna) gidiyor. Paketin temmuzda halk oyuna sunulması bekleniyor

AK Parti’nin üçü geçici toplam 30 maddelik Anayasa Değişikliği Paketi dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Paketin tamamı için TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 336 kabul oyu çıkmıştı. Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri, TBMM Genel Kurulu’nda 330 ile 367 oy aralığında kabul edildiği için Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra halkoyuna sunulacak.

ANAYASA GEREĞİ

Anayasa’nın, Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasını düzenleyen 175’inci maddesi, “Meclisce üye tam sayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanır” hükmünü içeriyor.

BEKLETMEDİ

Oylama sonrası hükümet paketi onay için 8 Mayıs’ta Çankaya Köşkü’ne göndermişti. Cumhurbaşkanı Gül, “Hukukçularıma incelettim fazla bekletmem” demişti. Paketin onayından önce çeşitli gruplar Gül’e, paketi bir daha görüşülmesi için Meclis’e yollama çağrısı yapmıştı. Gül, 15 günlük inceleme süresinin dolmasını beklemeden 6 gün sonra kararını açıkladı. Gül, paketin bütün olarak referanduma sunulması için, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderildiğini bildirdi.

YSK TOPLANDI

Anayasa değişiklik paketinin Köşk’ten onay alması üzerine gözler referanduma çevrildi. Ancak referandumun ne zaman yapılacağı ise hala tartışılıyor. Hükümet referandum süresini 120 günden 60 güne indirmişti. Ancak bazı hukukçular bu düzenlemenin yapılacak ilk referandumda uygulanamayacağını iddia etmişti. Hükümet ise bu görüşe karşı çıkmıştı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) süre konusundaki belirsizliği netleştirmek için toplandığı bildirildi. Eğer YSK’dan “60 gün sonra referandum” kararı çıkarsa Türkiye 2010 Temmuz’da sandık başına gidip Anayasa değişikliğini oylayacak.

CHP DAVA AÇIYOR

CHP, “Köşk’ten onay çıkar çıkmaz paketin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz” demişti. CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Anayasa değişikliği paketinin iptali için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi. CHP’li Özyürek, “Hukuka, Anayasa’ya aykırı olan bu düzenlemenin Yüce Mahkeme tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyoruz. Değişikliğin yürütmesinin durdurulmasını da isteyeceğiz” dedi. Mustafa Özyürek, iptal başvurusu için gerekli en az 110 imzayı bulduklarını da ekledi.

GÖZLER YİNE ‘MAHKEME’DE

Pakette yer alan Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısını kökten değiştiren düzenlemelerin “Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerine aykırı olduğu” öne sürülüyor. Anayasa Mahkemesi paketi bütünüyle ya da söz konusu iki madde yönünden iptal edebilecek. İki maddenin iptali halinde paketin kalan maddeleri referanduma sunulacak. Tamamının iptali halinde ise referandum yapılmayacak.

'Süre 120 gün değil, 60 gündür'

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişiklikliğinin Çankaya Köşkü tarafından onaylanması konusunda, “Meclis’te sağlanamayan uzlaşma milletle sağlanacak” dedi. Bekir Bozdağ, “Referandumda sürenin 60 gün mü yoksa 120 gün mü olacağı” yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine “Hukuki olan ve doğru olan 60 gündür. Hukuk dışı yorumlar yapılırsa, farklı şeyler söylenebilir ama hukuki olan halkoylamasının 60 gün sonraki ilk pazar günü yapılmasıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı