Gündem Anayasa Mahkemesi: Bozuk serum askerin yaşam hakkını ihlal etti

Anayasa Mahkemesi: Bozuk serum askerin yaşam hakkını ihlal etti

Paylaş
Anayasa Mahkemesi: Bozuk serum askerin yaşam hakkını ihlal etti

Anayasa Mahkemesi, Mardin Kızıltepe'de vatani görevini yaparken rahatsızlanan ve takılan serumun bozuk olması nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürülen askerin 'yaşam hakkı'nın ihlal edildiğine karar verdi.

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde, askerliğini yapan H.İ.A., 15 Mayıs 2009’da öğle içtiması sırasında bayıldı. H.İ.A., revire gönderildi. Bilinci açık olan askerin iştahsız olduğunu söylemesi üzerine doktorlar serum taktı. İddiaya göre H.İ.A., serumun takılmasından sonra 2 defa kustu ve serumun çıkarılmasını istedi. Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, ancak tabip teğmen, H.İ.A.’nın rol yaptığını söyleyip kabul etmedi. Nefes alma güçlüğü çeken H.İ.A., önce Kızıltepe Devlet Hastanesi’ne ardından da Diyarbakır Asker Hastanesi’ne sevk edildi ancak asker yolda öldü.

"SERUMLAR İMHA EDİLDİ" İDDİASI

Otopside H.İ.A.’nın ölüm nedeni tespit edilemedi. Savcılık soruşturmasında ifadesi alınan bir er, serumların bozuk olduğunu öne sürdü. Revirdeki serumların, H.İ.A. öldükten 3 gün sonra imha edildiği ortaya çıktı. Revirde erler, ifadelerinde imha işlemini doğruladı. Savcılıksa delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verdi. E.’nin Ailesi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi.


AYM: ETKİLİ SORUŞTURMA YAPILMADI

Mahkeme kararın gerekçesinde, “Askeri makamlarca olaydan sonra delil niteliğindeki serumların muhafaza edilmemesini, soruşturmanın etkinliğini zedeleyen bir unsur olarak değerlendirmek gerekir. Etkili bir soruşturmanın gerçekleştiğinden söz edilemeyecektir” dedi.

Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yapan ailenin tazminat veya yeniden yargılama talebi olmadığı için bu konuda herhangi bir karar almadı. Ancak AYM’nin bu kararı sonrası ailenin talebi halinde, soruşturma yeniden açılabilecek.

Haberin Devamı