Siyaset Anayasa parça parça değişecek
Paylaş
Anayasa parça parça değişecek

Başbakan Erdoğan, “Türkiye referandumlara alışsın” diyerek anayasa değişikliklerinin sinyalini verdi. AK Parti'nin hedefi mini paketlerle anayasayı değiştirmek

45 GÜN SÜRPRİZİ

Hükümet, ‘Demokratik Açılım’ sürecini sonuçlandırmak için anayasa değişikliği yapmak istediğini söylemişti. CHP ve MHP’den umduğu desteği bulamayan AK Parti, referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa teklifi vermişti. Bu teklifin ardında hükümetin anayasa değişikliği isteğinin yattığı öne sürülmüştü.

‘REFERANDUMA ALIŞIN’

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Rusya dönüşü uçakta söylediği “Türkiye referandumlara alışsın” sözü akıllara anayasa değişikliklerini getirdi. Erdoğan, “Anayasa değişikliği mi planlıyorsunuz?” sorusuna “Kısmi bir Anayasa değişikliği olabilir. Bunun ilk adımı olarak referandum süresi kısaldı. Türkiye referanduma alışsın” yanıtını verdi.

5 DEĞİŞİK PAKET

AK Parti’nin ilk etapta 10 maddelik mini bir anayasa paketi için önümüzdeki günlerde muhalefetin kapısını çalmaya hazırlandığı ortaya çıktı. 5 tane alternatifli paket hazırlayan AK Parti yönetimi mini paketi nasıl oluşturacağını ise öncelikle muhalefetle görüşmeyi deneyerek belirlemeye çalışacak.

‘HALKA GİDERİZ’

Muhalefetin tavrına göre belirlenecek değişiklik paketlerinin az maddeli olacağı, destek gelmezse referanduma gidileceği konuşuluyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ dün “Anayasa değişikliği konusunda çalışmanın olduğunu bilmenizi isterim” dedi. “Bekir Bozdağ “Bir kısmı idari tasarruf, bir kısmı yasal düzenleme gerektiriyor” diye konuştu.

BAKAN DOĞRULADI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de anayasa değişikliği konusunda bir çalışma yaptıklarını belirterek “İçeriği ve kapsamı önümüzdeki günlerde şekillenecek” dedi. Ergin, Yargıtay’daki 34 boş üyeliğe atama yapılamamasıyla ilgili olarak da “Süreçte tıkanma yok, çalışmalar sürüyor” diye konuştu.

AKP EN ÇOK BU DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMAK İSTİYOR

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Türkiye referandumlara alışsın” diyerek, anayasa değişikliği için sinyali çakmıştı. AK Parti yaklaşık iki yıl önce anayasa değişikliği için nabız yoklamış, ancak CHP ve MHP’den destek bulamamıştı. Kulislerde AKP’nin, Şubat ayından itibaren anayasa değişikliği sürecini ‘resmen’ başlatacağı konuşuluyor. Pakette şu düzenlemelerin olması bekleniyor:

Askere sivil yargı yolu

* CHP’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü, askerlere sivil yargı yolunu açan yasal değişikliğin anayasaya da taşınması gündemde.

Yüksek yargının yapısı

* Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecek. Anayasa Mahkemesi’nde üye sayısının 11’den 21’e yükseltilmesi, 12 üyenin TBMM tarafından seçilmesi, Anayasa Mahkemesi’nin iki daireden oluşturulması; HSYK’da da üye sayısının 21’e çıkarılması planlanıyor.

Venedik kriterleri

* Siyasi partilerin kapatılması zorlaşacak. Parti kapatmada ‘Venedik Kriterleri’ esas alınacak. Yani, şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partiler kapatılamayacak.

2

Haberin Devamı