Dünya Anayasa tokadı yetmedi

Anayasa tokadı yetmedi

Paylaş
Anayasa tokadı yetmedi

Fransa Anayasa Konseyi'nin kararına karşın Sarkozy yeni tasarı hazırlanması için talimat verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Anayasa Konseyi'nin iptal etmesinin ardından yeni bir Ermeni tasarısı hazırlanması için hükümete talimat verdi.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi'nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasayı iptal etmesine rağmen hükümete yeni bir yasa hazırlanması talimatı verdiği bildirildi.

>> İŞTE İPTAL KARARI VE TEPKİLER - Tıklayınız

Fransız televizyonu, Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi kararını da dikkate alarak yeni bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda talimat verdiğini duyurdu.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla, parlamento 6 Mart'ta tatile girecek, Bu tarihe kadar yeni hazarlanacak tasarının hem meclis hem de senatoda kabul edilip, onaylanması zor görünüyor.

Bağış: 'Akıl, akılsızlığa üstün geldi'

HOLLANDE DE SEÇİLİRSE GÜNDEME GETİRECEK

Bu arada, Fransa’da Sosyalist Parti adayı Francois Hollande, cumhurbaşkanı seçildiği taktirde, Anayasa Konseyinin iptal ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı tekrar gündeme getireceğini söyledi. Hollande, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, "uzlaşma içinde, dosyayı tekrar gündeme getireceği" sözünü verdi.

Seçimler yüzünden yeni bir yasa teklifi sunulmasının zorluğuna dikkati çeken Hollande, "Yasama döneminin sonuna geldiğimiz için yeni bir yasa tasarısı hazırlak için ideal bir zaman yok. Ancak ben ben konuyu tekrar gündeme getireceğim, uzlaşma içinde verdiğim sözleri yerine getirmeye çalışacağım" ifadesini kullandı.

Fransa’daki Ermenilerle dayanışma içinde olduğunu ve Ermenilerin bu tür bir yasayı beklediklerini bildiğini kaydeden Hollanda, yasaya karşı çıkan ve bu konuda seferber olan Fransa’daki Türklerin de yasanın kendi aleyhlerinde olduğunu düşünmelerinin yanlış olduğunu iddia etti. Anayasa Konseyi, ifade ve eleştiri özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle dün yasanını iptal edilmesini kararlaştırmıştı.

Haberin Devamı