Siyaset 'Anayasa'yı sil baştan yazmak lazım'
Paylaş
'Anayasa'yı sil baştan yazmak lazım'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Anayasa'da yapılan değişiklikleri bir kazanım sayarak, bunun gerisine götürmemek kaydıyla, yeni Anayasa'yı sil baştan yazmak lazım" dedi

Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi’nde, Rett Sendromlu çocuklar yararına düzenlenen yardım gecesine katılan Kuzu, yeni yasa yapılması konusunda açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

"Yeni bir anayasa şart, bunun altını çizmek lazım. 82 Anayasası bu toplumu kaldırmaz" diyen Kuzu, bu Anayasa’da bir çok değişiklik yapıldığını söyledi. Kuzu, Anayasa’nın defalarca değiştirildiğini ve önceki hükümetlerin 17 kez değişiklik yaptığını belirterek, hala içinde çözülmesi gereken sorunların olduğunu ifade etti. Yapılan değişiklikleri önemsediğini kaydeden Kuzu, "Bizim yaptığımız son 26 maddelik paket olsun, cumhurbaşkanını halka seçtirmek olsun, bütün bunlar yol almakta güzel, ama şöyle bir tablo ortaya çıktı: Anayasa ’yamalı bohçaya’ döndü.

Yani bağlantılar bozuldu, bir yerde bir cümle var, başka yerde başka bir cümle var, bunlar zıt gibi görünüyor" diye konuştu. Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyelim ki, sivil-asker dengesini bir şekilde kuruyorsa... Ama hala bakın, sorunlar görüyorsunuz. Yargıda da keza, ona benzer problemler var, o bakımdan bu Anayasa’da yapılan değişiklikleri bir kazanım sayarak, bunun gerisine götürmemek kaydıyla, yeni Anayasa’yı sil baştan yazmak lazım. Tabi burada dikkat edilmesi gereken hususlar, değişmez maddeler meselesi var. Bu değişmez maddelerle alakalı, zaten hukuken bir yetkimiz yok. Esasen bizim de bir problemimiz yok. Sosyal devlet, laik devlet, hukuk devleti, demokratik devlet; bu dört ana maddeyle, ana ilkeyle hükümet olarak bizim problemimiz yok, parti olarak da yok. Bizim problemimiz bu ilkelerin yorumundan kaynaklanıyor, sorun o. Diyelim ki, başörtüsü sorununu getiriyorsun, laikliğin gereği gibi görüyorsun, bu olmaz.

Haberin Devamı

Dünyada böyle bir şey yok. Bunun gibi, aklınıza ne geliyorsa. Tipik olduğu için bu örneği veriyorum. Bu yanlış uygulamaları, yanlış yorumları mutlaka kaldırmamız lazım. Bu yeni anayasada, bu yanlış yorumlara gitmenin önünü kesecek düzenlemeler kurulması lazım. Çözümler bulması gerekir. Gene askeri alanda malum, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin durumu var. O gözden geçirilmesi lazım. Çünkü dünyada Askeri Yargıtay ya da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi diye bir mahkeme hiç yok. Sadece bizde var bu. Bunları tekrar gözden geçirmek lazım."

Haberin Devamı

"TÜRKİYE DURUP DURURKEN ÇOK AŞIRI GERİLDİ"

Burhan Kuzu, Anayasa değişikliği ile ilgili 26 maddeyi yaparken de çok sıkıntı çektiklerini vurgulayarak, "toplumun durup dururken gerildiğini" söyledi. Bu gerginliğin sebebi olarak muhalefeti işaret eden Kuzu, "Bunun tek sebebi, kimseyi suçlamıyorum ama 8 yıldır Anayasa Komisyonu başkanlığını yürütüyorum, bir anayasa profesörü olarak, muhalefetin bunda çok büyük payı var. Kim ne derse desin, ben yaşadıklarımı bilirim. Kesinlikle masaya oturmadılar.

’Gelin şunu birlikte yazalım’ yok, ’biz yapalım’ yok. En sonunda bunu referanduma götürmek durumunda ve zorunda kaldık" dedi. Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani, referanduma gitmek de bir yoldur, ama Türkiye durup dururken çok aşırı gerildi. Bu noktaya gelmeden, mutlaka bütün muhalefeti kastediyorum. Seçimlere hangi partiler girecekse girsin, 2011 seçimlerinde, hiç kompleks yapmadan bir uzlaşma komisyonu kurmamız lazım. Bu komisyon 15 sene çalıştı Türkiye’de.

İlk defa 8 yıldır çalışmıyor Türkiye’de, maalesef. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık. Çalışmak için çok gayret gösterdik. Meclis Başkanı devreye girdi, yine üye vermediler. Dolayısıyla bu konuda çok uğraştık, ama olmadı. İnşallah yeni dönemde, zannediyorum yüzde 42, yüzde 58 bir ’ders olur’ diyor ve ’muhalefet partileri yanaşır’ diye düşünüyorum bu sefer. Masaya otururuz, doküman elimizde çok. Tonlarla taslaklar var yapılmış. Anayasa konusunda elde metin zorluğu yok.

Haberin Devamı

Kendi çalışmalarım var. Partimizin çalışmaları var, bütün partilerin var. TÜSİAD’ın, MÜSİAD’ın, TOBB’un, Barolar Birliği’nin, hepsinin çalışmaları var, koca dokümanlar var, bunların içerisinden bir harmanlama yaparak, çok güzel bir Anayasa yapabiliriz. Olacak diye düşünüyorum bu sefer."

AA