Ekonomi "Angus etini halk beğenmedi"

"Angus etini halk beğenmedi"

Paylaş
"Angus etini halk beğenmedi"

"Angus etini halk beğenmedi"

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkan Vekili ve Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, angus etini halkın beğenmediğini, bu etin Türk damak tadına uymadığını belirterek, "Ancak, Polonya ve İtalya’dan ithalatına başlanan dana etinin kabul göreceğini düşünüyoruz" dedi.

Aslan, Türk hayvancılığında yaşanan sıkıntıların yeni olmadığını, bunun altında uzun yılların yanlış politikalarının bulunduğunu söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu sorunu aşmak için başta teşvik uygulamaları ve ithalat olmak üzere çeşitli yollara başvurduğunu dile getiren Aslan, bunun olumlu sonucunun ise kısa bir süre sonra görülmeye başlanacağına inandıklarını bildirdi.

Bakanlığın, yılbaşına kadar İtalya ve Polonya’dan toplam 2 bin ton et ithalatı iznini verdiğini hatırlatan Aslan, "Bu kapsamda, şu ana kadar toplam 60 tonluk ithal et, dağıtım merkezi olarak belirlenen Aydın’a getirildi. Buradan tüm lokantalara dağıtılıyor" dedi.

Aslan, federasyonunun kar amacı gütmemesi nedeniyle karkas halindeki etin kilosunun 13 liradan lokantacılara satıldığını ifade ederek, "Bu ithalat sıkıntının büyük ölçüde aşılmasını sağlayacak, fiyatlar da aşağıya düşecek.

Türkiye’de et fiyatlarının düşmesini isteyenlerin yanı sıra ısrarla yüksek seviyede kalmasını isteyen bir kesimin de bulunduğunu savunan Aslan, "2 bin ton ithal et, Aydın’da işlendikten sonra dağıtılıyor. Daha önce ithalatı yapılan angus etini halkın beğenmedi ancak, Polonya ve İtalya’dan ithalatına başlanan dana etinin kabul göreceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Aslan, ithal etin İslami usullere göre Somalili Müslüman kasaplar tarafından kesildiğini, bakanlığın onayındaki firmalar tarafından ithal edildiğini, Türkiye’ye girişinde ise yine bakanlığın denetiminden geçtiğini vurgulayarak, Türk halkının bu eti gönül rahatlığıyla tüketebileceğini bildirdi.

İthalatın yılbaşına kadar piyasayı rahatlatacağını ifade eden Aslan, ilerleyen dönemde ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hayvancılığa desteği sayesinde Türkiye’nin et sorununun köklü bir şekilde çözüme kavuşturulacağına inandıklarını kaydetti.

Aslan, Türkiye geneline dağıtımı süren ithal etin lokantacılar tarafından memnuniyetle karşılandığını, bu etin sadece Adanalı kebapçılara uymadığını belirterek, "Çünkü, Adana’da yemek kültüründe kebabın ağırlığı var. Kebap da sadece erkek koyun etinden yapıldığı için Adanalıların bu eti almaması doğal.

Ancak, isteyen lokantacılar istedikleri miktarda satın alabilirler" diye konuştu.

Haberin Devamı