Gündem Anguslara kurbanlık yolu şap mı?

Anguslara kurbanlık yolu şap mı?

Paylaş
Anguslara kurbanlık yolu şap mı?

Yurt dışından ithal edilen angusların iç piyasada kurbanlık olarak tüketilmesi için, İstanbul'un Avrupa yakasına şap bahanesiyle kurbanlıkların alınmadığı belirtildi

En büyük gelir kaynaklarının hayvancılık olduğunu ve Devrekani İlçesi'ne sadece yılda bir kez Kurban Bayramı’nda toplu para girişi olduğunu belirten Kastamonu Devrekani Ziraat Odası Başkanı Kavlakoğlu, “İstanbul’un Avrupa yakasına hayvan sevkıyatı şap hastalığı gerekçesiyle yasaklandı.

Bizim üreticimiz hayvanlarının yüzde 70’ini Avrupa yakasına satıyor. Hayvanlarımız şap hastalığı nedeniyle Avrupa yakasına geçemediği için üreticimiz mağdur oluyor.

Üreticimizin 18-20 milyon lira Ziraat Bankası’na, bir o kadar da piyasaya borcu var. Kurbanlıkları satamayınca bu sıkıntı yaşanacak. Bu durum ülke ve ilçe ekonomisine büyük zarar verecektir.

Bizim ilçemizde şap hastalığı kesinlikle yoktur. Biz hayvanlarımızın Avrupa yakasına girmesini ve satılmasını istiyoruz” dedi.

ŞAP BAHANE, ASIL AMAÇ...

Yasakla ilgili şap hastalığının sadece bahane olduğunu, asıl amacın yurt dışından gelen angus hayvanlarının iç piyasada tüketilmesi olduğunu iddia eden Kavlakoğlu, “Şap hastalığı belli bölgelerde çıktı ancak bizim ilçemizde kesinlikle çıkmadı.

Yurt dışından angus hayvanlar geldi. Angus hayvanlar iç piyasada harcanmadı, bunları harcamak için bir oluşum yapıldı. Üretici olarak böyle düşünüyoruz.

Bu hayvanlar kurbanda elden çıkacak. Kurbanlık olarak bu anguslar satılacak. Ancak şap hastalığı bahanedir. İlçemizde kesinlikle şap hastalığı yoktur” diye konuştu.

"ÜRETİCİLERİN 100-150 BİN LİRA BORCU VAR"

İlçede yaklaşık 3 bin üreticinin her yıl Kurban Bayramı’nı beklediğini ifade eden Devrekani Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Kavlakoğlu, “İstanbul’un sadece Avrupa yakasına yılda ortalama 7 bin hayvan ilçemizden giriyor.

İstanbul’un kurbanlık ihtiyacının büyük bir bölümünü Devrekani karşılıyor. Kurbanlık sevkiyatı yapılamadığı için vatandaşımız mağdur oldu. Her bir üreticinin 100- 150 bin lira borcu var.

Bu hayvanlar elden çıkamadığı zaman büyük sıkıtılar yaşanacak. İlçemizin en büyük gelir kaynağı kurbanlıklardır ve ilçemize yılda bir kere toplu halde para girer. Ekonomiyi hayvancılık ve Kurban Bayramı ayakta tutar. İlçemizin kurbanda geliri yılda 20- 25 trilyon civarındadır” diye konuştu.

Turan KURT/Kastamonu (DHA)