Beden Sağlığı Ani öksürüğe dikkat

Ani öksürüğe dikkat

Paylaş
Ani öksürüğe dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan, ani öksürüklerin astım krizinin habercisi olabileceğini söyledi

Özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan, öksürüğün başka hastalıkların belirtisi olabileceğini kaydederek, “Öksürüğün uzaması kişinin performansını düşürür. Ani oluşan öksürükler ise astım krizinin habercisi olabilir.

Öksürüğü, yabancı uyaranlara karşı vücudun geliştirdiği savunma mekanizması olarak değerlendirmek mümkündür” dedi. Öksürüğün, kronik ve akut öksürük olarak sınıflandırılabileceğini belirten Dr. Özkan, “Akut öksürük denildiğinde özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisim, sıvı veya katı bir maddenin emilmemesi akla gelir.

Nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gelmektedir. Kronik öksürük ise 3 haftadan uzun süren öksürük olarak tariflenir. Kronik öksürüklerde astım, kronik bronşit, tüberküloz, sinüzit, reflü, verem ve akciğer kanseri gibi birçok hastalık düşünülmelidir” diye konuştu.

Dr. Hacer Özkan, kuru öksürüğün balgam çıkarılmayan, yaş öksürüğün ise balgam çıkarılan öksürük olduğunu söyledi. Dr. Özkan, “3 haftadan fazla öksürük şikayeti olan hastaların mutlaka hekime başvurmaları gerekmektedir. Öksürükle beraber kan tükürme de varsa hastalarda, tüberküloz, bronşit ve akciğer kanseri belirtileri olabilir” dedi.

KAYSERİ, (DHA)

Haberin Devamı