Ekonomi ANKA beğenildi

ANKA beğenildi

Paylaş
ANKA beğenildi

TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, "ANKA ile sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil komşu, dost pek çok ülke ilgileniyor" dedi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, insansız hava aracı ANKA ile sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin değil komşu, dost pek çok ülkenin ilgilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dörtkaşlı, Türkiye’nin ilk yerli yapım insansız hava aracı ANKA ile ilgili son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

ANKA’nın uçuş kontrolündeki bir parçanın İsrail üretimi olduğu yönündeki haberleri değerlendiren Dörtkaşlı, bunun büyütülecek bir durum olmadığını, ANKA projesi içinde bu parçanın küçük bir yer kapladığını söyledi.

İsrail ile bu anlaşmayı yaptıklarında henüz diplomatik olarak iki ülke arasında bir sıkıntı olmadığını, o dönemde başka projelerde de zaman zaman İsrail’in yeteneklerinden yararlandıklarını anlatan Dörtkaşlı, şöyle konuştu:

"Buradaki iş, mühendislik yeteneği açısından yapmış olduğumuz bir bütünün içerisinde aslında çok da önemli olmayan bir bilgisayar kutusunun hazır alımıdır. Dolayısıyla burada milletimizin, demotive olmasından, yapılan işten, bugüne kadar gurur duydukları ANKA’dan ’acaba mı’ diye endişe duymalarını gerektirecek hiç bir sebep yoktur. İşin aslı, beyni, ciğeri bize aittir, bizim mühendislerimiz tarafından yapılmıştır. Zaten o kutunun da yerli ikamesini yapacak çalışmalarımız tamamlandı, şimdi kalifikasyon çalışmaları sürüyor. ANKA’yı envantere seri olarak sokacağımız zaman bu yerli kutuları kullanacağız. Milletimizin hiç endişesi olmasın, biz yaptığımız işin arkasındayız. Yapmış olduğumuz çalışmaların yanında bu kutunun çok büyük bir kıymeti yok."

Haberin Devamı

-Kabul testleri yeniden başladı-

Bir süre önce test faaliyeti sırasında ANKA’nın bir prototipinin düştüğünün hatırlatılması üzerine Dörtkaşlı, bunun dünyanın her yerinde olabilecek bir durum olduğunu söyledi. Prototipin düşmesinin ardından ara verdikleri kabul testlerine yeniden başladıklarını ifade eden Dörtkaşlı, bir yandan da seri üretim sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti. Dörtkaşlı, seri üretim sözleşmesini imzaladıktan sonra olabilecek en kısa sürede ANKA’nın envantere gireceğini bildirdi.

ANKA’nın, tarif edilecek konfigürasyona göre 12 ay ile 30 ay arasında envantere gireceğini anlatan Dörtkaşlı, hükümetin veya kullanıcının tercihine göre bu sürenin değişebileceğini, TUSAŞ olarak gerekirse 2-3 vardiya, çift hat çalışarak istenilen zamanda çalışmaları tamamlayacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

-"Yurt dışına ihraç etmek için hazırlandık"-

ANKA’nın prototipini geliştirirken bir yandan da serinin siparişini alabilecekmiş gibi endüstrileşme altyapısını tamamladıklarını belirten Dörtkaşlı, "Seri imalat altyapımız hazır. Biz 1 prototip için hazırlık yapmadık. Tüm endüstrileşme, takımlar, aparatlar, mastarlar, montaj aparatları seri üretim için hazır. Yurt dışına ihraç etmek için hazırlandık. Ayrıca sadece Türk Silahlı Kuvvetleri ile görüşmüyoruz, komşu, dost pek çok ülke ANKA ile ilgileniyor" diye konuştu.

Bülent Karaaslan - AA