Gündem Ankara'da Suriye zirvesi

Ankara'da Suriye zirvesi

Paylaş
Ankara'da Suriye zirvesi

Suriye'de 7 yıllık savaşın sonuna gelindi. Putin dün önce Suriye’de Esad ile görüştü, ardından Ankara’da Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider Suriye’nin geleceğini masaya yatırdı

1 SAAT GÖRÜŞTÜLER


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye ve Mısır ziyaretlerinin ardından dün akşam Ankara’ya geldi. Beştepe’de Erdoğan ve Putin’in baş başa görüşmesi 1 saat sürdü. Ocak ayından bu yana 8’inci kez yüz yüze görüşen iki lider Rus birliklerinin çekilmesinin ardından Suriye’de atılacak adımları ele aldı. Özellikle Şubat’ta Soçi’de düzenlenmesi planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin katılımcılarının kimler olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Ticari ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Rusların inşa edeceği Akkuyu Nükleer Santrali ve Kudüs konusu da ele alındı.


Saat 10.00 / Suriye - Lazkiye

Putin, Türkiye’nin karşı olduğu Esad ile buluştu.


KUDÜS'TE MUTABAKAT


İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şunları söyledi: “Suriye’deki durumu da ele aldık. En kısa zamanda Soçi’de ikinci görüşmemizi yapacağız. Kudüs konusunda Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürmek hususunda mutabık kaldık. S-400 füze savunma sistemi ile alakalı arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecek.”

Saat 15.00 / Mısır - Kahire

Putin, Türkiye’nin karşı olduğu sisi ile buluştu.


RUSLAR ÇEKİLİYOR


Rusya Devlet Başkanı Putin, Mısır ve Türkiye ziyareti öncesi dün sabah Suriye Lazkiye’deki Hımeymim Üssü’nde bulunan Rus askerlerini ziyaret etti. Üsse gelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de görüşen Putin, Rus ordusunun Suriye’den çekilmesi emrini verdiğini açıkladı. Putin, “Birliklerimiz evlerine zaferle dönüyor. Bu zafer, 2 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük uluslararası terör örgütüne karşı alındı” dedi.


Saat 19.45 / Ankara


Putin, Suriye’de ortak hareket ettiği Erdoğan ile buluştu. Putin, akşam Rusya’ya döndü.