Siyaset Ankara tepkisine Erivan'dan sert yanıt
Paylaş
Ankara tepkisine Erivan'dan sert yanıt

Protokollerin anayasaya uygunluğunda önkoşullar koyan Ermenistan, Türkiye'nin tepkisine sert yanıt verdi

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle ilgili olarak Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin aldığı anayasaya uygunluk kararında bir takım ön koşullar ve kısıtlayıcı hükümlerin yer alması üzerine TC Dışişleri Bakanlığı sert bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Bu karar, söz konusu protokollerin müzakere gerekçesini ve protokollerle hedeflenen temel amacı sakatlamaktadır. Bu yaklaşım tarafımızdan kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “10 Ekim 2009 tarihinde imzalanan Türkiye-Ermenistan Protokollerine ilişkin olarak Ermenistan Anayasa Mahkemesi 12 Ocak 2010 tarihinde, anayasaya uygunluk kararını kısa bir metinle açıklamıştı. Bu kere Mahkeme gerekçeli kararını yayımlamıştır. Söz konusu kararda, Protokollerin lafzına ve ruhuna aykırı önkoşullar ve kısıtlayıcı hükümlerin zikredildiği tespit edilmiştir. Bu karar, söz konusu Protokollerin müzakere gerekçesini ve Protokollerle hedeflenen temel amacı sakatlamaktadır. Bu yaklaşım tarafımızdan kabul edilemez. Türkiye, uluslararası alandaki taahhütlerine olan her zamanki sadakati istikametinde söz konusu Protokollerin asli hükümlerine bağlılığını muhafaza etmektedir. Aynı sadakati Ermenistan Hükümetinden de beklemekteyiz.”

Haberin Devamı

Ermenistan'dan yanıt

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Ankara’nın Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasını Dağlık Karabağ sorununa bağlamaya devam etmesi halinde, süreci tersine çevirme karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Ermenistan Özgürlük Radyosu’nun sorularını yanıtlayan Nalbandyan, Ankara ile ilişkileri normalleştirmek üzere 2008’de başlayan görüşmelerin hiçbir önkoşul olmadan sürdürüldüğünü belirterek, “Eğer bir önkoşul bulunsaydı, bu sürece zaten başlamazdık ve protokol konusunda da bir anlaşma imzalamazdık” dedi.

Ermenistan’ın Arşak Televizyonu’ndan da yayınlanan söyleşide Türkiye’yi suni engeller yaratmakla suçlayan Ermenistan Dışişleri Bakanı, “Eğer taraflardan biri suni engeller yaratır, ayak sürürse, bu sürecin başarısızlığa uğramasının sorumluluğunu da üstleniyor demektir. Türkiye geri atarsa, bu anlaşmanın ihlal edildiği anlamına gelir. Bunu yapan taraf sadece uluslararası topluluk nezdindeki saygınlığını yitirmekle kalmaz, aynı zamanda çıkan sonuçlara da katlanır” diye konuştu.

Haberin Devamı

(Milliyet)