Ekonomi Ankara'da ulaşıma zam hazırlığı

Ankara'da ulaşıma zam hazırlığı

Paylaş
Ankara'da ulaşıma zam hazırlığı

Ankara'da ulaşıma zam hazırlığı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Aralık 2010 tarihinde toplanacak UKOME toplantısında zam yapma hazırlıklarını tamamladığını, Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında toplanacak UKOME’nin 2011 yılı için toplu taşıma biletlerini en az 2 liraya çıkarma kararı alacağını iddia etti.

Haberin Devamı

Çetin, yazılı açıklamasında, TÜDEF’in bir önceki zam konusunda açtığı davada Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin 2008/2100 E. numaralı kararıyla zammı iptal ettiğini ancak "yargı üzerinde baskı kurulduğunu ve mahkeme kararının uygulatılmadığını" savundu.

-"YENİ ZAMLA 3 YILDA YÜZDE 100, 16 YILDA 500 KAT ZAM"-

Yeni yapılacak zamla birlikte 2008 yılının başında 1 lira olan otobüs, metro ve Ankaray’da tek binişli bilet ücretlerinin en az 2 liraya çıkarılacağını savunan Çetin, böylece toplam 3 yıl içinde bilet fiyatlarına yüzde 100 oranında zam yapılmış olacağını kaydetti. "Böylece inanılmaz bir rekor kırılacağını, Gökçek yönetimi tarafından 16 yılda ulaşım bilet ücretlerinin, tam bilette 500 kat, öğrenci biletinde 800 kat artırılmış" olacağını ifade eden Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminin "zam hazırlığını derhal geri çekmesini" istedi.

Haberin Devamı

Ali Çetin, zammın ana nedeninin "EGO-otobüs işletmesini altın yumurtlayan tavuğa döndürerek özel sektöre satmak" olduğunu savundu. Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin daha önceki zam için verdiği yürütmenin durdurulması kararına değinen Çetin, kararda şöyle denildiğini aktardı:
"5216 sayılı yasaya göre idarenin bir bedel alması gerekir ancak idareye verilen bu yetkinin kamu yararı, hizmet gerekleri, devletin sosyal niteliği, hakkaniyet, objektif ölçüler gibi temel hukuk ilkeleri dikkate alınarak belirlenmesi gerekir. Toplu taşıma hizmetinin, kamu hizmeti özelliği de göz önünde bulundurulmaksızın işlem tesis edildiği açıktır. Bu nedenle dava konusu UKOME Genel Kurul kararı, hukuka, hakkaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine ve kamu kararına aykırıdır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi."

"Yeni zamma sessiz kalmayacaklarını", mücadeleye devam edeceklerini belirten Çetin, tüketicileri de bu mücadeleye katılmaya çağırdı.

GÖKÇEK DE ZAM SİNYALİ VERDİ

Gazetecilerin konuya ilişkin bir sorusunu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kararın, UKOME tarafından verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bir zammın geleceğini, ancak zam oranının ne olacağı konusunda kararı UKOME’nin vereceğini belirten Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan zarar ettiğini ifade etti. Şu an alınan ücretlerin, belediyenin masraflarının ancak yarısını karşıladığını aktaran Gökçek, "Yani belediye şu an yüzde 50 zarar ediyor. Yapılacak olan hiç bir zam, bu zararı karşılamayacaktır. Her ay, aldığımız otobüs ücretleri hariç, 10 milyon lira sübvanse yapıyoruz. Bir de aldığımız otobüsleri bunun üzerine koyarsanız zarar iyice büyüyor. Bu zammı yapmaya mecburuz. Bunun başka çaresi yok" ifadelerini kullandı.

ANKARA'YA YENİ TÖREN ALANI

Ankara’daki resmi bayram kutlamalarında, "her zaman trafik sorunlarının yaşandığı" eleştirilerine de cevap veren Gökçek, şunları kaydetti:
"Ben 17 yıldan beri hep ısrar ediyorum. Bizde törenler ya Hipodrom’da yada Ankara 19 Mayıs Stadı’nda yapılır. Hep dedim ki bu törenleri Eskişehir Yolu üzerine alalım. Etimesgut’a dönülen yolla Ümitköy arasında bir viyadük vardı. O arada bir bölüm var. O bölüm şu an Zırhlı Birlikler’den koptu. Alttan sadece bir tünelle geçiyor. O bölgenin, Ankara’nın tören alanı olarak ilan edilmesini istedim. Orası tören alanı olarak ilan edilirse 15 bin kişilik bir tribün yapalım dedim. Bu şekilde şehir içi trafik etkilenmezdi. Bunları hep söylemiş olmama rağmen müspet bir cevap alamadım. 17 yıl boyunca Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlara, Genelkurmay Başkanlarına sözlü olarak en az 10 kez teklif etmişimdir, ama olmadı. Bence şehirde trafik sorunu yaşamamak için Ankara’nın tören alanı Eskişehir Yolu’nda olmalıdır. En güzeli, en mantıklısı budur."

Haberin Devamı