Hakan Çelik Ankara'nın her noktası kare kare izleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Ankara'nın her noktası kare kare izleniyor

Bazı valiler vardır, görevi hiç bitmesin istersiniz. Şehrin ağabeyi ya da babası gibidirler. Hangi konuda olursa olsun, başınız sıkıştığında, bir derdiniz olduğunda ona gidersiniz. Kapısı daima açıktır, sorunları çözmek için seferber olurlar... Trabzon, Balıkesir, İzmir ve Antalya’da 7,5 yıl valilik yaptıktan sonra Ankara Valisi olan Alâaddin Yüksel işte böyle bir insan.

1950 doğumlu. İstanbul Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu. Milli Güvenlik Akademisi’nde asayiş, Almanya’da ise yerel yönetim konularında eğitim almış.

Haberin Devamı

1996-1997 yıllarında emniyet genel müdürlüğü yapmış. Devlette vali olarak geçirdiği süre 20 yılı bulmuş. Kamu hizmetinde geçirdiği süre ise 40 yıla yakın.

Hatırlıyorum, Antalyalılar Alâaddin Yüksel’’in ayrılmasını hiç istememişti. Çünkü Yüksel’in turizmden güvenliğe kadar kritik konularda Antalya’ya çok emeği geçti.

[[HAFTAYA]]

Yüksel’’i yakından tanıyınca fark ediyorsunuz; Güleryüzlü, sıcak ve samimi bir insan. Esnafın arasına giren, sorunları dinleyen, çözüm üreten farklı bir vali portresi çiziyor.

Vali Alâaddin Yüksel’’e Ankara ile ilgili nasıl bir vizyonu olduğu, terörle mücadelede hangi önlemleri aldıklarını, şehrin en temel sorunu olarak neleri gördüğünü sordum...

Ankara’daki polis sayısı ne kadar?

Emniyet görevlisi olarak Ankara’da görev yapan arkadaşların önemli bölümü polis. Bir bölümü de jandarma bünyesinde görev yapıyor. Polislerimizin sayısı 5 bin civarında.

İstanbul’daki terör saldırısı kameraların önemini bir kez daha ortaya koydu. Yeni hizmete giren MOBESE kameralarıyla Ankara’nın ne kadarını izleyebiliyorsunuz?

Bütün dünyada artık genel ölçü suçluların caydırılmasıdır. O nedenle yakalanan suçlu sayısı beni tatmin etmez. Bu bakımdan sözünü ettiğiniz kameraların önemi büyük. Şehrin çok farklı noktalarında 825 adet kameramız var. Bunların bir bölümü görünür noktalarda, bir bölümü ise daha farklı açılarda. Hem araçların hızını takip edebiliyoruz hem de çok net şekilde plakalarını görebiliyoruz. Kameralar kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilme kapasitesine sahip. Ayrıca çok süratli tarama yapabiliyorlar. Herhangi bir kameranın içindeki bilgilerin izlenmesi gerektiğinde gidip direğe vinçle çıkarak içindeki bilgileri almaya ihtiyaç duymuyoruz. Onları tek bir merkezden kontrol edip içindeki bilgileri istediğimiz ortama kolayca aktarabiliyoruz. Ankara’nın her noktasını, kelimenin tam anlamıyla kare kare takip edebiliyoruz. Ancak vatandaşlarımız şu konuda hiç endişe duymasın. Bir kamera eğer herhangi bir evin balkonunu ya da camını görüyorsa sistem otomatik olarak o alanı buzlandırıyor ve görüntü kaydetmiyor. Hiç kimse bu yolla evinin izlendiğini, dinlendiğini düşünmesin. Biz sadece yollar, caddeler, parklar, bahçeler gibi kamuya açık alanların denetimini ve güvenliğini sağlıyoruz.

Haberin Devamı

Kurtuluş Parkı’nda arkadaşıyla el ele dolaşan gençlerin, genel ahlaka uygun hareket etmedikleri gerekçesiyle polis tarafından alınıp sorgulanmak üzere götürülmesi gibi olaylar karşısında soruşturma başlatmıştınız. Bu tip olayların tekrarlanmaması için neler yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Emniyet teşkilatımız çok büyük. İşlerini çok iyi yapan insanlarla dolu. Her anlamda dünyanın en iddialı emniyet kurumlarından birine sahibiz. Ancak her yerde ferdi hatalar olabiliyor, bunları teşkilatın tamamına mal etmemek gerekir. Ancak bu tip hatalar ortaya çıktığında nedenlerini, niçinlerini araştırırız. Arkadaşlarımızın bu yanlışları tekrar etmesini istemeyiz.

Antalya’da görev yaptığınız süre içinde turizme önemli katkı sağladınız. Ankara’da turizm potansiyeli nasıl artırılabilir?

2023 yılında dünyada 1,5 milyar insan seyahat edecek. Bunların harcayacağı para da 1,5 trilyon doları bulacak. Ankara çok yeni ve yüksek kapasiteli bir havalimanına sahip olmasına rağmen geçen yıl sadece 380 bin yabancı konuk ağırladı. Güneydeki bir şehrimize neredeyse üç-dört günde bu kadar yabancı gidiyor. Güneydeki tek bir şehrimizin turizmden kazandığı para 8.5 milyar dolar civarında. Ortada böyle bir gerçek varken Ankara’da turizmi düşünmeden tek bir gün bile geçiremeyiz. Ankara potansiyeli ve kapasitesiyle uluslararası nitelikte sergilerin yer alacağı bir expo düzenleyebilmeli. Cazibe noktalarının sayısı mutlaka artırılmalı. Afrika bile bir dünya kupası düzenleyerek kendisini takdim ettiyse biz niye bir benzerini yapamayalım? 10 tane üniversite, 12 tane organize sanayi bölgesi, 2 tane opera bale salonu, 50 sinema var bu şehirde. Ayrıca bu kadar zengin termal kaynakla mutlaka SPA (modern kaplıca) merkezi olabiliriz.

Okulları tatil etme yetkisi de sizde. Bu tip kararları nasıl alıyorsunuz?

Her sabah masama iki temel rapor gelir. Biri asayişle ilgili birimlerden, diğeri de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden. Hava tahmin raporları artık neredeyse yüzde yüz doğru çıkıyor. Ankaralıları temin ederim ki bu kış da insanların mağdur olmaması için gerekli tedbirleri zamanında alıp vatandaşlarımıza ileteceğiz. Fakat şunu unutmamak gerek; küresel ısınma sonunda ortaya çıkan durum en az terör tehdidi kadar ciddi. Henüz bu tehdidi yeterince ciddiye almadığımızı görüyor ve endişe duyuyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder