Ferhan Kaya Poroy 'Anne ama geçici!'
HABERİ PAYLAŞ

'Anne ama geçici!'

Yazın ve yazlık yerlerin vazgeçilmezlerinden biri de dövmeciler ve Hint kınası yapanlar. Bodrum’dan Büyükada’ya, Yunan adalarından Karadeniz kıyılarına, yazlık her köşe başında bir geçici dövme yapan stand bulmak mümkün. Bakıyorum, bu dövmecilerin önündeki kuyruğun değişmez kahramanları çocuklar ve ergenler. Kuşlar, çicekler, böcekler, zevklerine göre ne istiyorlarsa, akıllarına ne geliyorsa yaptırıyorlar. Nasıl olsa geçici öyle değil mi? Peki ama bu geçici dövmeler ne kadar zararsız? “Nasıl olsa geçici” diyebilecek kadar masum ve yaptırılmaya değer mi? Pek de öyle değil aslında. Bakın uzmanlar ne diyor? Kınayla yapılan dövmeler nedeniyle, kalıcı dövmelerde olduğu gibi alerji görülebiliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar uyarıyor: “Dövmenin deri hastalıkları yönünden en çok görülen yan etkisi o bölgede kontakt dermatit meydana getirmesi, yani bir tür egzama tablosu oluşturmasıdır. Geçici dövmelerdeki en tehlikeli madde içlerinde yüksek miktarda bulunan ‘parafenilen diamin’ isimli madde. Ayrıca açık tenli kişilerde ‘keloid’ adı verilen yaralar da oluşabiliyor. Hatta ileri derecelerinde alerjenin kan yolu ile sistemik dağılımı sonucu reaksiyon vücuda yayılarak daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor.”

Tahmin ediyorum çoğunuzun evinde şu sıralar “Anne dövme yaptırmak istiyorum ama geçici!” diyen bir birey var. Yaşı büyük veya küçük olsun siz de büyük ihtimalle “Ne gerek var?” diyorsunuz. Ama ona sadece “Hayır” diyerek ikna etmek zor. Bence alın bu yazıyı ona okutun, başına geleceklerin farkında olmasını sağlayın ve onu uyarın. Sizinle birlikte ben de deneyeceğim. Bakalım başarılı olabilecek miyim? Herkese iyi haftalar diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder