Sağlık Anne babalara önemli uyarı: Cep telefonu, tablet kullanımına 1 saat sınırı koyun

Anne babalara önemli uyarı: Cep telefonu, tablet kullanımına 1 saat sınırı koyun

Paylaş
Anne babalara önemli uyarı: Cep telefonu, tablet kullanımına 1 saat sınırı koyun

Tablet, televizyon, bilgisayarla zaman geçiren çocuklarda obezite riski katlanarak artıyor. Uzman Dr. Cenk Atman 0-2 yaş aralığındaki çocuklara tablet, bilgisayar, cep telefonunun hiçbir şekilde verilmemesi gerektiğini, 2 yaşından sonra da tüm çocukluk çağı boyunca günde 1 saat kullanım sınırı koyulmasını önerdi

Genç ve yetişkinlerde son dönemde büyük tehdit oluşturan tablet, bilgisayar, cep telefonu kullanımı çocukları da etkiliyor. Bu iletişim araçlarının çocuklarda oyun amacıyla uzun süreli kullanımı önemli sağlık sorunlarına da yol açıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cenk Atman, çocuklarda obezite sorununa dikkat çekerek, ailelerin bu problemlerle kendilerine başvurduğunu söyledi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Cenk Atman şöyle dedi:

"Günümüzde tablet, televizyon, bilgisayar, telefon çocukları da maalesef ele geçirmiş durumda. Bunlar çocuğun dikkat süresini dağıtıyor ve dinlenmesine engel oluyor. Bu iletişim araçları çok fazla kullanılmamalı. Bu ekipmanlarla başımız dertte. Bağımlılık yapma potansiyeli yüksek. Anne babalar ’Çocuğumuz 15 dakika diye başlıyor, saatlerce bilgisayar başında duruyor’ diyorlar. Özellikle elektronik alanlarda geçirilen saati tayin edemiyoruz. Okul çocuklarında bunlar bağımlılık yapıyor. Okul başarısını, dinlenmelerini, dikkatlerini, öğrenme yeteneklerini zorlayıcı aletler haline geliyor."

'1 SAAT SINIRI KOYUN'

Anne babalara seslenen Uzman Dr. Cenk Atman tablet, bilgisayar, cep telefonu kullanımının sınırlanması gerektiğini söyledi. Cenk Atman şu uyarılarda bulundu:

"Çocuklarda oyun amaçlı bu araçların kullanımı kilo alımına neden oluyor. Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalarda çocuk ne kadar bilgisayarda kalırsa obez olma ihtimalinin o kadar arttığı ortaya çıkıyor. Çocuk hareketsiz kalıyor. 0-2 yaş arasında hiçbir şekilde tablet, bilgisayar, cep telefonu önermiyoruz. Tüm çocukluk boyunca da tablet, bilgisayar, cep telefonu kullanımını 1 saat olarak sınırlandırıyoruz. Bu daha az stresli olmalarını sağlayacaktır. 6 aylık bir bebeği bile obez yapabilirsiniz. Ancak en riskli zaman da hareketin başladığı dönemde çocuğu hareketsiz kılmaktır. 2 yaşından sonra çocuğa tableti, bilgisayarı uzatırsanız obeziteden kaçamazsınız."

Nermin UÇTU/DHA

Haberin Devamı