Serra Ababay Anne-bebek bakıcı ilişkisinde nelere dikkat edilmeli?
HABERİ PAYLAŞ

Anne-bebek bakıcı ilişkisinde nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Çocuklar 0-3 yaşta ilk olarak anne ve sonrasında diğer bakım verenleriyle “bağlanma” denilen, derin ve uzun süreli bir ilişki kurar. Bu ilişkinin kalitesi, çocukların gelecekteki ilişkilerden beklentilerini belirler.

Sık sık bakıcısı değişen veya kısıtlı sevgi gören bebekler, ilişkilerin hep böyle olacağını düşünür ve sonucunda sürekli olarak terk edileceğini veya aldatılacağını düşünen yetişkinlere dönüşebilir.

Bu durumda 1 ay kalan bir bakıcının kaç senelik iz bırakacağını düşünmek ve seçici olmak gerekir. Peki, anne-bebek-bakıcı ilişkisinde nelere dikkat etmek gerekir?

● Elbette ideal olan bebeğe 0-3 yaş arasında annenin bakmasıdır.

● Bakıcı çok iyi tanınmalıdır! Bu kişi çocuk gelişimine hakim olmalı ve en önemlisi uzun süreli kalacağı garantisini verebilmelidir.

● Bakıcıya, yemek yedirme, ağlama krizleri vb. durumlarla nasıl başa çıktığını ve bakımla ilgili neler bildiğini sorabilirsiniz.

● Bakıcı-anne ilişkisi doğrudan bakıcı-bebek ilişkisini etkiler. Annenin bakıcıya duyduğu güvensizlik veya bakıcının anneye duyduğu öfke bebeğe yansır.

● Bebeğin bakıcıya alışması için anne, bebek ve bakıcı birkaç günü birlikte geçirmeli ve bebek, annenin bakıcıya duyduğu güvene şahit olmalıdır.

● Eğer bakıcı işi bırakacaksa, bebeğin yaşı ne olursa olsun mutlaka önceden (yaşa göre birkaç gün veya hafta olabilir) konuşmalıdır. Örneğin; “Ben artık kendi evimde olacağım. 3 kere daha görüşüp güle güle yapacağız” gibi bir açıklama tekrarlanabilir. Büyük yaşlarda daha detaylı bilgi verilmelidir.

● Bakıcı ayrılırken, beraber yapılan bir resim veya ufak bir hediye bırakabilir.

● Bazı anneler, bebeğin bakıcıya kendisinden daha yakın olacağı kaygısını taşır. Bakıcılar, anneye destek için vardır. Anne evdeyken, bebekle kendisi ilgilenmeli ve evde olabilmek için olabildiğince boş zaman yaratmalıdır.

● Bazı ailelerde, bebeğe büyükanneler bakabilir. Bebeğin tüm ihtiyaçları karşılanıyorsa bu durum çok yararlıdır. Fakat bebek tamamen bu evde kalmamalı, belli bir süreyi orada geçirmelidir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder