Bebeklik Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

Paylaş
Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

İshal bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin kişilerde görülen önemli bir sağlık problemidir. İshal ile birlikte çoğunlukla kusma durumu da yaşanır. Dışkılamanın yumuşaması ve sulu hâle gelmesi ishal olarak tanımlanır. İshal olunduğunda dışkılama sayısında da artış gözlemlenir. İshal ve kusma durumu yaşandığında doktora gidilmesi önerilir. Bebeklerin hayat kalitesini etkileyen ishal en fazla kaç gün sürer, ishale ve kusmaya ne iyi gelir?

Bebeklerde ishal en fazla kaç gün sürer, neden olur, nasıl anlaşılır? Bebeklerde ishale ve kusmaya ne iyi gelir, nasıl geçer?

Haberin Devamı

İshal olan çocuğa ne yedirilmeli?

İshal, dışkılamanın hem sulu hem de akışkan bir hâl almasına denir. Çocuklarda ve özellikle bebeklerde görülen ishal çok uzun sürdüğü takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İshale çoğunlukla kusma da eşlik eder. İshale sebep olabilecek pek çok faktör bulunur. Bebeklerde ishal rahatsızlığının uzun süreli devam etmesi tehlikeli olabilir. Bu yüzden bebeklerde herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktora danışılması son derece önemlidir.

Bebeklerde ishal neden olur?

Bebeklerde ishal olayı anneler ve babalar tarafından önemsenmesi gereken bir durumdur. Bebeklerde ishal probleminin pek çok farklı sebebi olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı olabileceği gibi viral enfeksiyonlara bağlı da görülebilir. Ayrıca bebeklerin tükettiği yiyecek veya içeceklerde bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir. Bunlara ek olarak mikroplu ellerin ağza götürülmesi de ishale neden olabilir. Bebeklerde ishal sorunu ciddiye alınması gereken bir olaydır. Özellikle bebeklerde kanlı ishal çok tehlikelidir. Bebeklerin dışkılarında kan görüldüğünde vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Bebeklerde ishal nasıl anlaşılır?

Bebeklerde ishal problemi yakından takip edilmesi gereken bir durumdur. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkılama sayısında artış gözlemlenir. Ancak dışkılama sayısına başka bir şey eşlik etmiyorsa panik yapılmasına gerek yoktur. Birçok uzman özellikle yeni doğan bebeklerde gün içinde 5 veya 6 kez dışkılamayı normal olarak kabul eder. Anne sütüyle beslenen bebeklerin dışkılama sayısı ise daha fazla olabilir. Bebeklerin ishal olup olmadığını anlamak için dışkılama sayısının takip edilmesi önerilir. Ayrıca dışkı kıvamında bir bozukluk olup olmadığı da önemlidir. Ayrıca bebeklerde geçmeyen ishal olduğunda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilir. Bebeklerde dışkı kıvamının yanı sıra başka belirtiler de görülebilir. Bebeklerde en sık görülen ishal belirtileri şu şekildedir:

  • Sık sık dışkılama
  • Dışkının kıvamında bozulma
  • Dışkılama sıklığında artış olmasa da kaka miktarındaki artış
  • Sıra dışı huzursuz davranışlar
  • Karın ağrısı
  • İştahta azalma
  • Hâlsizlik
  • Mide bulantısı
  • Ateş
  • Sıvı kaybı sebebiyle ciltte oluşan kuruluk
  • Süt alımı olmadığı halde görülen aralıklı kusma

Bebeklerde ishal kaç gün sürer?

Bebeklerde ishal probleminin kaç gün sürdüğü durumun ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Uzmanlar, bebeklerde ishalin yaklaşık olarak 3 ile 6 gün arasında sürebileceğini belirtir. İshale sebep olan unsurlara göre bu süre uzayabilir veya kısalabilir. Bebeklerde ishalin iki haftadan fazla sürmesi ciddi bir durumdur. Uzun süreli ishal durumlarında doktora gidilmesinde fayda vardır. Ayrıca doktor onayı alınmadan herhangi bir ilaç kullanılması önerilmez.

Haberin Devamı

Bebeklerde görülen ishal durumu geçici olabileceği gibi uzun süreli de olabilir. İshal olunduğunda vücut ciddi şekilde sıvı kaybeder. Vücudun sıvı kaybetmesi dehidrasyona sebep olur. Uzmanlar, bebeklerde aşırı sıvı kaybının önlenmesi için bol su içilmesini tavsiye eder. Herhangi bir yetişkin kişide yaşanan sıvı kaybı ile bebeklerde yaşanan sıvı kaybı birbirinden farklıdır. Bebeklerde yaşanan sıvı kaybı önlenmediğinde daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Hızlı sıvı kaybının yaşanması bilinç kaybına da neden olabilir. Bebekler sıvı ihtiyacını tek başlarına karşılayamayacakları için mutlaka destek alınması gerekir. Uzmanlar, doktora danışılmadan bebeklerde ilaç kullanılmasını önermez. Bu yüzden uzun süreli ishal ve kusma durumlarında annelerin bebeklerini doktora götürmesi tavsiye edilir.

Haberin Devamı