ÇocuklukÇocukluk döneminde görülen zorbalık yetişkinliği nasıl etkiliyor?
Paylaş
Çocukluk döneminde görülen zorbalık yetişkinliği nasıl etkiliyor?

Çocuklarda zorbalık, bir kişinin özellikle kendinden daha güçsüz ve savunmasız bulduğu bir çocuğa karşı kasıtlı olarak psikolojik veya fiziksel olarak uyguladığı zarar verici davranışlardır. Zorbalığa maruz kalan çocuk kendini her bakımdan savunmasız hisseder ve genellikle maruz kaldığı şiddete karşı sesini çıkarmaz. Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Akif Aydın, çocukluk döneminde zorbalığa maruz kalan kişilerin yetişkinlikte ne gibi zorluklarla karşılaşabileceğini ve akran zorbalığı nasıl önleneceğini sizler için anlatıyor.

Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Akif Aydın, çocuğun gördüğü zorbalığın şiddeti ne kadar büyük ve maruz kaldığı süre ne kadar uzunsa o denli travma yaratacağını belirtiyor ve zorbalık gören çocuğun birkaç tepki geliştirebildiğini vurguluyor. Zorbalık gören çocukların özgüveni düşebiliyor, korkabiliyor, sosyal fobi geliştirebiliyor; toplum içinde eleştirilmekten ve kötü davranılmaktan endişe edebiliyor. Bir iş geliştirmeye çalıştığında güvensiz ve endişeli temaslar kurabiliyor. Bu ilişki biçimi nedeniyle işleri tam anlamıyla yolunda gitmeyebiliyor. Özsaygısı zedelendiği için kendine olan güveni de sarsılabiliyor. Bunun dışında kendisi de zorba ile özdeşim kurarak başka insanlara veya hayvanlara zorbalık yapabiliyor.

Haberin Devamı

SALDIRGANLIĞIN VE CİNSELLİK HER İNSANDA KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN VAR!

Aydın, saldırganlığın ve cinselliğin her insanda küçük yaşlardan itibaren var olan doğal dürtüler olduğunu fakat huzurlu, paylaşımcı ve çocuk gelişimine önem veren bir ailede yetişen bireyin nadiren zorbalığa yöneldiğini belirtiyor. Eğer bireyin büyüdüğü evde sesli veya sessiz şiddete varan sorunlar varsa, çocuğun zorbalığı tercih etmesi muhtemel oluyor. Çoğunlukla temelinde sevgi eksikliği, işgal edilme ve evde şiddet bulunuyor.

ANNE BABALAR DOĞAL BİR SEVGİ BAĞI KURMALI

Aydın, öncelikle okul-aile işbirliği çok önemli olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor, “anne babalar çocuklarıyla doğal bir sevgi bağı kurmalı ve eğer evde bizzat kendilerinin yaptıkları bir zorbalık varsa bunu düzeltme yoluna gitmelidirler. Okulda ise sınıf rehber öğretmenleri ve okul psikolojik danışmanları ile grup etkinlikleri yaparak çocukların zorbalık hakkında bilgi edinmeleri, duygularını yerinde ve zamanında güzelce ifade etmeleri konusunda eğitilmeleri gerekmektedir”.

Haberin Devamı

 ZORBALIĞA MARUZ KALAN ÇOCUKLARA NASIL YARDIMCI OLUNUR?

Aydın, zorbalığa maruz kalan çocuklara yardımcı olmak için öncelikle çocuk yaşadıklarını paylaşıyorsa duygusunu dinlemek, kendisini nasıl koruyabileceğine ve zorlandığında kimlerden yardım alabileceğine dair kendisine rehberlik edilmesi gerektiğini söylüyor. Kendini savunabilme gücü henüz gelişmemişse zorbalığı yapan çocuğun ailesiyle ve öğretmeniyle irtibata geçerek medeni ölçülerde sorunu ifade edip çözüme gitmek en sağlıklı yol oluyor.

 ZORBALIK YAPAN ÇOCUĞUN EBEVEYNLERİ ÇOCUĞA KARŞI NASIL BİR TUTUM SERGİLEMELİ?

Aydın, ailelerin, çocuğun zorbalık yaparak onlara nasıl bir mesaj verdiğini anlamaya çalışmaları gerektiğini belirtiyor; “çocuk aslında sevgi eksikliğinin telafisini mi yapıyor, dikkat çekmeye mi çalışıyor veya kendisini sorunlu kılarak aslında sorunlu ilişkiye sahip anne babasına ortak bir uğraşı mı armağan ediyor? Bazı çocuklar anne babalarının arasındaki sorunu çözmek adına kendileri sorun üretirler ve doğal olarak anne babayı kendi aralarındaki çatışmadan uzaklaştırırlar. Böylelikle ortak bir amaçta anne babalarını yeniden birleştirmiş olurlar”. Eğer aileler kendi yöntemleriyle çocuğa rehberlik edemiyorsa çocuk veya ergen psikologlarından destek almaları önem taşıyor.

Haberin Devamı