40 yaş altında menopoza giren kadınlarda annelik şansını artıran yöntem: HİS-PRP
40 yaşın altında olup menopozla erken tanışmış veya anne olamayan, rahim duvarında kalınlaşma problemi yaşayan kadınların rahmine PRP enjekte edilerek gebelik şansı yükseltiliyor. Kişinin kendi kanından elde edilen PRP uygulaması, başarısız tüp bebek denemeleri olan kadınların çoğunda etkili olmuş durumda. Bu plazma ile rahim içerisine histeroskopik yöntemle girilerek rahim duvarı kalınlaşıyor ve tutunma oranı artırılarak sağlıklı gebelikler elde etme yolunda önemli adımlar atılıyor.
40 yaşın altında olup menopozla erken tanışmış veya anne olamayan, Rahim duvarında kalınlaşma problemi yaşayan kadınların rahmine PRP enjekte edilerek gebelik şansı yükseltiliyor. HİS-PRP tedavi yöntemi sayesinde umut verici sonuçlar elde edildiğini söyleyen Prof. Dr. Gökalp Öner, “Kişinin kendi kanından elde edilen PRP uygulaması, başarısız tüp bebek denemeleri olan kadınların çoğunda etkili oldu. Bu plazma ile rahim içerisine histeroskopik yöntemle girilerek rahim duvarı kalınlaşıyor ve tutunma oranı artırılarak sağlıklı gebelikler elde etme yolunda bizler de önemli adımlar atıyoruz” diyor.
Gebelik başarısı için kadının yaşı büyük önem taşıyor. 35 yaşından itibaren doğurganlıkta düşüş yaşanıyor. 40 yaşından sonra ise gebelik başarısı hızla düşüyor. Tekrarlayan düşükleri araştıran Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, hasta farklı doğurganlık sorunlarına sahipse, yumurta sayısı aşırı derece azalmışsa, erkekte ileri sperm azlığı veya yokluğu mevcutsa; anne olma şansının çok düştüğünü belirtiyor.
Rahim duvarının ince olmasından kaynaklanan başarısız gebelikleri engellemeye yönelik araştırmalar gerçekleştiren Prof. Öner, keşfettiği HİS-PRP yöntemi ile tüp bebek teknolojisine katkı sağlıyor; kısırlıktan muzdarip tüm kadınlarda gebelik şansını yükseltiyor. Söz konusu kısırlık tedavisiyle rahim sağlığı düzene sokuluyor ve anneliğin yolu açılıyor.
RAHİM DUVARI KALINLAŞIYOR
“Özellikle ince duvarı olan rahmin zayıf kısımlarına HİS-PRP enjekte edildiğinde rahim duvarı bir süre sonra kalınlaşıyor ve bebeğin rahimde tutunması sağlanıyor” diyen Öner, Sorun şu ki, kadınlar bize geç geliyorlar. 40 yaşına yaklaştıklarında başvuranların sayısı fazla. Fakat o zaman yumurta rezervleri ya düşük ya da zaten kalitesiz olabiliyor. Daha erken gelmeleri önemli. Fakat 40 yaşında da gelse umut yine var. Gelen hastalarım arasında 'Anne olmanız imkansız' denilerek geri çevrilenler var. Bu hastaların çoğunda gebelik oluştu. Tedavilerle hamilelik gerçekleşiyor fakat hastalarımızın bazılarında da düşüklerle bebek kaybedilebiliyor. İşte HİS-PRP yöntemi ile rahim inceliğine bağlı düşük sorunlarında çok önemli aşamalar kaydedildi" diyor.