Opr. Dr. Hande Akbaş Anne karnında teşhis konuluyor
HABERİ PAYLAŞ

Anne karnında teşhis konuluyor

Haberin Devamı

Hamileliğin 22’nci haftasında bebeğe detaylı ultrason yapılıyor. Bu ultrason yöntemiyle bebekteki anormalliklerin büyük çoğunluğu daha anne karnındayken saptanıyor...

Korunmuyoruz

32 yaşında, 7 yıllık evliyim. Bende kondilom varmış. HPV virüsü taşıdığım ortaya çıktı, tip 11’miş. Parça aldılar “Sorun yok” dediler. Doktorum krem verdi. Eşim doktora gitmiyor, prezervatif de kullanmıyoruz. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilom genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ama bunu eşinizden mi aldınız yoksa sizde vardı ona mı bulaştırdınız anlamak pek mümkün olamaz. Bu virüs çok önceden de alınmış olabilir ve uzun yıllar bir bulgu vermeksizin vücudunuzda sessiz kalabilir. Kremle siğillerin geçmesi yaklaşık 4-6 hafta alabilir. Düzenli kullanmazsanız bu etkiyi göremeyeceğiniz için lütfen ilacı düzgün kullanın. Eşinizin cinsel organında siğil belirirse o zaman kendisinin de bir üroloji uzmanına başvurmasını öneririm.

Bebeğim neden yaşamadı?

Tüp bebek yöntemiyle hamile kaldım. Rahimde perde vardı, ameliyat oldum. Yumurtalarım toplandı, ameliyattan 2 ay sonra transfer yapıldı. Bebeğim doğdu ve 3 gün yaşadı. “Sol kalbi gelişmemiş” dediler. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Hipoplastik sol kalp dediğimiz bebeğinizde görülmüş olan durum yaşamla bağdaşmaz. Gebeliğin genellikle 22’nci haftasında bebeğe yapılan detaylı ultrason yöntemiyle bu tür anormalliklerin büyük çoğunluğu anne karnındayken teşhis edilebilir. Size önerim tekrar gebe kaldığınızda mutlaka geçmişteki hikayeniz nedeniyle mutlaka perinatoloji denilen riskli gebelikler konusunda uzman bir hekim tarafından takip edilmenizdir.

Nasıl korunmalıyım?

31 yaşındayım. 2 haftaya evleniyorum. Birkaç yıl çocuk istemiyoruz. Hem eşime zarar vermeyecek hem de ilerleyen yıllarda çocuğumuzun olmasını engellemeyecek bir korunma yöntemi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hiçbir korunma yöntemi muayene edilmeden önerilmez. Bir kadın için en uygun yöntem diğer bir kadına zarar verebilir. Her yöntemin kendisine göre artı ve eksileri bulunduğundan size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidip muayene sonrası yöntemi doktordan öğrenmeniniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder