Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak için zaman kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak için zaman kaybetmeyin

Haberin Devamı

Daha önce kendiliğinden çocuğu olan ama yeniden anneliği düşündüğünde sorun yaşayan kadınlar olabiliyor. Böyle durumlarda araya giren başka sorun mu var diye doktora başvurmak gerekir, zaman kaybetmeyin

Neden şişlik oluyor?
Arada mastürbasyon yapıyorum, vajinam şişmiş gibi duruyor. Birkaç dakika sonra da geçiyor. Bazen kasıklarım ağrıyor. Bu kızlık zarıma zarar verir mi?

CEVAP
Sevgili okuyucum, mastürbasyon ve ilişki sırasında klitoriste şişlik olması doğaldır. Özellikle orgazm sonrası genital bölgeye giden kan akımı artar. Bu bölgede geçici şişlik her kadında görülür.

Ailede erken menopoz var
28 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. 1 yılda 3 kez tüp bebek denedik, olmadı. Amh değerim 0,35, fsh ise 19. Ailede erken menopoz var.
Yumurtalıklarımda kist saptandı. 2 ay sonrası için yeniden tüp bebek deneyeceğim ama yumurta olacak mı endişeliyim. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP
Sevgili okuyucum, ailenizde erken menopoz varsa neden beklediniz? Yaşınız genç olmasına rağmen ne yazık ki sizin yumurta rezervleriniz tükenmek üzere. FSH değeriniz maksimum 15’in üzerine çıktığı anda tüp bebek yaptırmanın anlamı kalmıyor. Sizin denemenizle tüp bebek yaptırmanız arasında gebelik olasılığı açısından fark yok. Size önerim kendi kendinize biraz daha denemeniz.

Gebe kalır mıyım?
27 yaşındayım. Daha önce hamile kaldım ama kürtaj yapıldı. 1 yıldır hamile kalamıyorum. Eşimin sperm testleri normal. Tekrar doktora başvurmalı mıyım?

CEVAP
Sevgili okuyucum, normalde gebe kalabilirken son 1 yıldır hamile kalamadığınıza göre acaba bir sorun mu var? Doktora gidin. Kürtaja bağlı bir sıkıntı var mı öğrenin. Adet bitiminde rahim filmi çektirerek rahim ve tüplerinizde 1 yılda problem gelişip gelişmediğini araştırtın.

Bir de yumurtalık rezerviniz uzman bir hekim tarafından kontrol edilirse ve sorun saptanmazsa o zaman belki 6 ay daha kendi kendinize deneyebilirsiniz. Buna rağmen gebelik olmazsa o zaman belki aşılama gibi daha sonraki adımlara geçilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder