Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak istiyorsanız...
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak istiyorsanız...

Haberin Devamı

Çikolata kistleriyle seyreden endometriozis ilerleyen bir rahatsızlık. Bu hastalıkta kadınların kistleri büyümeden, yumurta rezevrleri azalıp tüpleri etkilenmeden anne olmaları iyi olur. İlerleyen zamanlarda bebek sahibi olmak zorlaşabilir

Mide bulantısı çekiyorum

22 yaşındayım. Ben doğum kontrol hapı kullanıyorum. Kullanmaya başlayalı 12 gün oldu. 10’uncu günden itibaren ilacı aldıktan 8 saat sonra mide bulantısı başlıyor.

Akşam aldığım için gece bulantım çok oluyor. Sizce bu ilacın yan etkisi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları bazen mide bulantısına neden olabilir.

Eğer dayanabilir ve ilacı bırakmazsanız bir süre sonra bulantıya karşı vücudunuzda tolerans gelişecek ve bu etkiyi artık hissetmeyeceksiniz. Akşam hemen uyumadan önce alırsanız belki uykuda daha kolay alışırsınız.

İlacı bırakmaya karar verirseniz de sakın kutu bitmeden ilacı kesmeyin aksi taktirde erken kanarsınız.

Çikolata kistim varmış

28 yaşında, 10 yıldır evli kadınım. Tedavi olduğum halde çocuk sahibi olamıyorum. Çikolata kisti teşhisi kondu. Şimdi tüp bebek için bekliyorum.

Adetlerim düzenli olduğu halde her kadından gelen beyaz akıntı benden gelmiyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis yani çikolata kistleriyle seyreden hastalık ilerleyici bir durum olup ben hastalarıma kistler büyümeden, yenileri oluşmadan, yumurta rezerv ve kalitesini etkilemeden hatta tüplerin yapısını bozmadan bir an önce gebe kalmasını öneririm.

Eğer 6 ay içinde kendi kendilerine hamile kalamazlarsa da derhal tedavi öneririm. Sizin 10 yıl boyunca çok vakit kaybettiğinizi düşünüyorum. Artık daha öte bir adım atmadan bu işin ehli, sizi kapsamlıca araştıracak bir uzmana başvurun.

Az adet görüyorum

30 yaşında kızım ve bekarım. Sorunum çok az adet görmem ve bu dönemin çok uzun sürmesi. Daha önce doktora gittim muayene etmedi. Bekar olduğum için rahim yolumun çok dar olduğunu söyledi. Endişeleniyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bakire kadınlar muayene edilemez diye bir koşul yoktur. İdrara sıkışık bir şekilde gidersiniz karından ultrason yapılarak rahim ve yumurtalıklarınız çok rahat incelenebilir. Rahim yolu bekarlarda dar diye bir açıklama ne yazık ki bilimsel değildir.

Öyle olsaydı ilişkiye girmemiş tüm kadınlarda sizdeki gibi az ama uzun adet görme söz konusu olurdu. Size önerim ikinci bir hekimden fikir almanız, söylediğim şekilde ultrason yaptırmanız ve bazı hormonal testler yaptırmanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder