Yaşam Anne sütünün yerine eşek sütü

Anne sütünün yerine eşek sütü

Paylaş
Anne sütünün yerine eşek sütü

Türkiye'de 5 ilde kurulan eşek çiftliklerinde üretilen sütün litresi de 60 lirayla 80 lira arasında değişen fiyattan satılıyor

Eşek sütünün, keçi sütüyle birlikte anne sütüne en yakın süt olduğu söylenirken, Kırklareli, Isparta, Antalya, İstanbul ve Muğla- Bodrum'da eşek çiftlikleri kuruldu. Bu çiftliklerden elde edilen eşek sütü, yurtiçinin yanı sıra, yurtdışına gönderilmeye başlandı.

Haberin Devamı

İlk eşek çiftliği 2009 yılında Kırklareli'nde Doç. Dr. Ufuk Usta tarafından kuruldu. 330 dönümlük alana yaklaşık 3 milyon lira yatırımla kurulan ve 250 civarında eşeğin bulunduğu çiftlik, şu ana kadar kurulan en büyük eşek çiftliği oldu.

ANTALYA VE İSTANBUL'DA KURDU

Türkiye'deki diğer büyük eşek çiftlikleri ise Antalya ve Bodrum'da 1998 yılından beri turistlere eşek ve deve safarisi yaptıran girişimci Mehmet Ali Yalçın'a ait. Antalya'da kurduğu çiftliğinde 90, İstanbul- Çatalca'daki çiftliğinde 110 eşek bulunan Yalçın, ayrıca 10 at, 12 deve besliyor. Bodrum'da Musa Karaçam tarafından kurulan eşek çiftliğinde ise 10 eşek bulunuyor. Bodrum'da eşek sütüne en çok turistler ilgi gösteriyor.

ISPARTA'DAKİ ÇİFTLİK

Haberin Devamı

Eşek çiftliği kurulan diğer bir il ise Isparta. Yazısöğüt Köyü'nde 2012 yılında Yakup Zambak tarafından kurulan çiftlikte 30 eşek bulunuyor. Yakup Zambak, kanser tedavisi gören eşi için bir eşek alıp sütünü içirmekle işe başladığını, talep üzerine de çiftliği kurduğunu söyledi. Günde 8- 10 litre süt elde ettiklerini ve bunu da litresini 80 liradan sattıklarını belirten Zambak, "Çiftlikte 30 eşek var. Bunlardan yavrusu olanları sağıyoruz ve sütünü alıyoruz. Hastalara değer verdiğimden sütün tamamını satmıyorum. Bir bölümünü ücretsiz veriyorum. Kalan kısmını ise yaptığımız yatırımı karşılama adına satıyorum" dedi. Yakup Zambak, bazı hastalıklara iyi geldiğini ileri sürdüğü eşek sütüne Türkiye'nin her tarafından talep olduğunu sözlerine ekledi.

ANNE SÜTÜNE ÇOK YAKIN

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Öner de anne sütünde yüzde 7 oranındaki laktozun, eşek sütünde yüzde 6'lar civarında bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Öner, "Protein değeri anne sütünde yüzde 1,5 iken, eşek sütünde yüzde 2,5 civarında" dedi. Eşek sütünün mikroorganizmaları öldürme özelliğinin de bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Öner, "Eşek sütünde bakterilerin hücre duvarını parçalayan lizozim enzimi çok yüksek. Bu da mikroorganizmaların yok olmasını sağlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

DHA