Derya Özel 'Anneciğim' meselesi!
HABERİ PAYLAŞ

'Anneciğim' meselesi!

Haberin Devamı

Çocuklarına “Anneciğim” diye hitap edenlerden misiniz? O zaman bu yazıyı iyi okuyun. Çocuklarda kavram karmaşasına yol açan bu tip hitap şekilleri aslında üzerinde oturup düşündüğünüzde çocuklarınızın güvende hissetmemesine sebep oluyor. Uzman psikolog Nihal Akyıldız’ın görüşü de şöyle; “Anne babanın çocuğuna mutlak vermesi gereken şey; kendini güven içinde hissetme duygusudur. Bir üst konumdaki kişinin varlığını hissederek, çocuk - insanoğlu kendini güvende hisseder.

Güven içindeki çocuk sağlıklı gelişir. Bu beslenme ve sevgi ihtiyacı ile birlikte çok önemli bir ihtiyaçtır.” Çocuğunuza “Anneciğim - babacığım” diye hitap ederseniz, çocuk kendini mutlaka güçlü (tıpkı annesi veya babası gibi) hissederken, bir yandan da ondan daha güçlü bir bireyin olmayışı karşısında kendini güvensiz hisseder. Ayrıca “Buna bağlı bir diğer zarar da; evde anne babasının gücünü (bu güç aynı zamanda çocuğa korunduğu, güvende olduğunu hissettirir), okulda öğretmenlerinin gücünü hissetmeyen çocuk; nerede duracağını bilemediği için uçlara kayar” diyor Nihal Akyıldız.

Gayrıihtiyari ağzımdan çıkan “Anneciğim” sözünün ardından kızım bana dönüp “Ben senin annen değilim” dediği gün ne yaptığımı fark ettim. “Ben neden annemin annesiyim, neden babamın babasıyım diye düşünüyor? Bu durum onların size; ‘Yavrucum, oğlum, kızım’ demesi gibi bir şey. Ne kadar absürd değil mi? Siz de onlara; olmayan rolleri üzerinden hitap etmemelisiniz. Bir diğer zarar çocuğun model alması konusudur. Çok önemli bir öğrenme şekli olan; model almada / özdeşim kurmada ilk modellerimiz anne babamızdır” diyor psikolog Nihal Akyıldız.

TAVSİYE EDİYORUM

Tatilin bitmesine son bir hafta kalmışken, hala çocuklarınızla birlikte tatil planı yapmadıysanız size şahane bir önerim var. Hem çocuklarınızla bir kültür turu yapmak, hem de biraz o güzelim doğanın tadını çıkarmak için çocuklu ailelerin rahat edebileceği pek çok otel olan Kapadokya’yı tavsiye ediyorum. Kapadokya ülkemizin en büyülü ve özel yerlerinden biridir. Mağara odalarda ve şömine başında çocuklarınıza peri masalları anlatmayı unutmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder