Sağlık Anneler-babalar enerji içeceklerindeki büyük tehlikeye dikkat!

Anneler-babalar enerji içeceklerindeki büyük tehlikeye dikkat!

Paylaş
Anneler-babalar enerji içeceklerindeki büyük tehlikeye dikkat!

Anneler-babalar dikkat! Son yıllarda tüketilmeye başlanan, içerisinde yüksek miktarda şeker ve uyarıcı madde bulunan enerji içecekleri çocuklarda kalp problemlerine yol açıyor

"Enerji içeceklerinin birçoğunda yüksek dozda kafein, şeker türleri, ginseng, mate çayı, guarana, taurin, glukuronalakton, inozitol, karnitin, sitrik asit, karbonat ve vitaminler gibi diğer uyarıcı maddeler bulunuyor" diyen Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, önemli uyarılarda bulundu:

"Enerji içeceklerindeki kafein miktarı ise asitli içeceklerden oldukça fazladır. Enerji içeceklerinde bulunan guarananın içeriğinde de 2 katı kafein bulunmaktadır. Yani bir gram guarana, 40 miligram kafein içermektedir. Kafeinin başka bir kaynağı da mate çayıdır. Bir bardak mate çayında 78 miligram kafein bulunmaktadır. Oysa çocuklarda günde en fazla 2-6 miligram, ergenlerde maksimum 100, erişkinlerde ise 400 miligram kafein alımı öneriliyor."

ŞEKER YÜKÜ ÇOK FAZLA

Enerji içecekleri nedeniyle çocuklarda kalp problemi ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, "Enerji içeceklerinin oluşturduğu diğer bir risk ise yapay tatlandırıcılardan kaynaklanan şeker yüküdür. Bir kutu enerji içeceğinde, 21-34 gram şeker bulunmaktadır. Enerji içeceklerinde sükroz, glukoz veya yüksek yoğunlukta mısır şurubu (früktoz) türü olabilmektedir. İçeriklerinde bulunan diğer bir madde de sitrik asit( limon tuzu) olup asiditeyi artırmaktadır" diye konuştu.

ENERJİ İÇECEKLERİNİN YAN ETKİLERİ

Enerji içeceklerinin yan etkilerini anlatan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kafein ve ginseng maddeleri, kalp ve damar sorunlarına yol açmaktadır. Kafeine bağlı olarak çarpıntı, ritim bozukluğu, hipertansiyon riski ortaya çıkabiliyor. Kalp hastalığı söz konusu ise enerji içeceğinin aşırı tüketimi ani ölümlere bile neden olabiliyor. Ginseng ise çarpıntı, kalp atımlarında artış, hipotansiyon, uykusuzluk, ödem, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabiliyor. Kafeine bağlı olarak anksiyete bozukluğu, uykusuzluk, reflü, bulantı kusma, yerinde duramama, ellerde titreme, sık nefes alma, iştahsızlık ve sık idrara çıkma görülebiliyor."

Haberin Devamı