Yaşam Annelerden gelen tarifler

Annelerden gelen tarifler

Paylaş
Annelerden gelen tarifler

Bugün Anneler Günü. Hepimiz annemize sevgimizi göstermek istiyoruz. İşte sizin için seçtiğimiz anne tarifleri...

Çiğdem Simavi: Karalahana dolması
Malzemeler
500 gram dolmalık orta yağlı kıyma
10 adet kuzu pirzola
3 demet karalahana
4 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
50 gram tereyağı
4 çorba kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası

Hazırlanışı: Lahana yapraklarını akan suyun altında yıkayın. Kaynar suya atıp çıkarın. Yaprakların sap kısımlarını kesin. Pirinci yıkayıp süzün. Domatesleri soyup rendeleyin. Soğanları soyup yıkayın ve zardan ufak doğrayıp derin bir kaba alın. Pul biber, karabiber ve tuz serpip elinizle karıştırın.
Pirinç, kıyma, mısır unu, rendelenmiş domatesin yarısı ve tereyağını ekleyip iyice karıştırın. Sıvı yağı tencerede kızdırın. Pirzolaları ekleyip kızartın. Tuz, pul biber, kalan rendelenmiş domates ve domates salçasını ilave edip kısık ateşte birkaç dakika pişirin. Ocaktan alın.
Karalahana yapraklarını parlak yüzü altta kalacak şekilde tezgahın üzerine yayın. Yaprakların ortasına birer tatlı kaşığı pirinçli harç ilave edip iki kenarını içe doğru kıvırıp rulo sarın ve pirzolaların üzerine bütün dolmaları sıralayın.
3 su bardağı sıcak su ekleyip dolmaların üzerlerini de porselen bir tabakla kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 35 dakika pişirin. Servis tabağına ters çevirerek alın. Dilerseniz yoğurtla servis yapın.

Sema Cıngıllıoğlu: Ispanaklı gül böreği
Malzemeler
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet kesme şeker kadar yaş maya
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
1 adet yumurta akı

İç harç için:
1 kg ıspanak
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:
2 tatlı kaşığı çörek otu
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı: Ilık su ve yaş mayayı hamur yoğurma kabına alıp maya eriyene kadar elinizle karıştırın. Sırasıyla yumurta akı, sirke, sıvı yağ ve tuzu ekleyip karıştırın.
Unu azar azar yedirerek ilave edip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 20 dakika dinlendirin. İç harç için ıspanakları temizleyip yıkayın ve incecik kıyın.
Soğanları soyup zardan ufak doğrayın. Sıvı yağı tencerede kızdırın. Soğanı ilave edip karıştırın ve pembeleşene kadar kavurun. Ispanak, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırarak kavurun.
Ispanaklar suyunu bırakıp çekince birkaç dakika daha kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamuru 5 eşit bezeye ayırın. Bezelerden birinin üzerine un serpip oklava ile yufka inceliğinde açın. Üzerine sıvı yağı fırça yardımıyla sürün.
Açtığınız hamurları önce ortadan ikiye sonra 4’e kesip 4 adet üçgen elde edin. Üçgenlerin geniş kenarına ıspanaklı harçtan bir kaşık kadar yayın. Kenarları içe doğru kapatıp rulo şeklinde sarın ve gül şekli verin.
Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Böreklerin üzerine fırça ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırının orta rafında 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Semahat Arsel: Keşkül
Malzemeler
2 su bardağı file badem
6 çorba kaşığı pirinç unu
1 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı ucu tuz
3 çorba kaşığı Hindistan cevizi rendesi
10 su bardağı süt

Hazırlanışı: File bademi robotta iri kıvamda çekin. Çukur bir kaba alıp üzerine 1 su bardağı ılık süt ilave edin. Pirinç unu ve 1 su bardağı suyu derin bir tencereye alıp pütürsüz kıvama gelene kadar karıştırın.
Tuz şeker ve kalan sütü ekleyip karıştırın. Tuz serpin. Tencereyi ocağın üzerine alın. Kısık ateşte devamlı aynı yöne karıştırarak pişirin. Koyulaşmaya başlayınca süte badem ve Hindistan cevizi rendesini ekleyin.
Devamlı aynı yöne karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Birkaç dakika karıştırmadan pişirip ocaktan alın. Keşkülü küçük servis kaselerine paylaştırın. Ilınınca üzerlerini arzuya göre badem, Antep fıstığı, portakal kabuğu rendesi veya küçük mevsim meyveleri ile süsleyin. Soğuyunca servis yapın.

Türkan Sabancı: Yağ mantısı
Malzemeler

Hamur için:
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz maya
1.5 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
8 su bardağı un

İç harç için:
500 gram orta yağlı kıyma
3 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvı yağ

Hamuru açmak için:
Yarım su bardağı un

Sos için:
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak (ezilmiş)
50 gram tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber

Kızartmak için:
3 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı: Hamur için; ılık su ve toz mayayı hamur yoğurma kabına alıp maya eriyene kadar elinizle karıştırın. Yumurta, yoğurt, tuz ve karabiber tozunu ekleyip karıştırın.
Unu azar azar ilave edip kulak memesi kıvamında pütürsüz bir hamur hazırlayın. 5 dakika yoğurup üzerini örtüp mayalanması için 1 saat bekletin. İç harç için soğanları soyup zardan ufak doğrayın.
Kıyma ve sıvı yağı tencerede karıştırın. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Soğan, tuz ve karabiberi ekleyin. Soğan pembeleşene kadar karıştırarak kavurun.
Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamuru 3 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üzerine un serpip oklava ile tek tek yufka büyüklüğünde ve yarım santim inceliğinde açın.
Açtığınız hamurları 5 santimlik karelere kesin. Karelerin ortasına birer çorba kaşığı kıymalı harç ilave edin. Karşılıklı dört kenarı birleştirerek mantıları hazırlayın.
Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayıp unlanmış tepsiye alın. Sıvı yağı derin bir tavada kızdırın. Hamurları kızgın tavada nar gibi olana kadar kızartın. Mantıları kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin ve bir servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp pul biber serpin. Sıcak servis yapın.

4

Haberin Devamı